TIP 23 | De flaptekst

De flaptekst is zonder overdrijven het belangrijkste deel van het boek, en toch wordt dit vaak een beetje afgeraffeld.

Een goede flaptekst verkoopt het boek. Dit bepaalt of men het boek wel of niet wil lezen. Het is handig als eerste de flaptekst te schrijven. Je kunt dan alvast met de boekpromotie beginnen en de flaptekst tussentijds aanscherpen en verbeteren.

Schotel je publiek liever géén samenvatting met een open einde voor. Een goede flaptekst informeert je voor wie het boek is geschreven (durf een specifieke doelgroep aan te wijzen) en waarom die het boek zou moeten lezen. Maak ze nieuwsgierig.

Wij gebruiken jouw flaptekst voor diverse doelen, bijvoorbeeld achterop het boek, in persberichten, voor de auteurspagina op onze website en op social media. Als je naderhand besluit een nieuwe flaptekst aan te leveren, wordt deze niet automatisch vervangen op al die verschillende plekken. Iedere keer dat je wisselt, kost dat ons ongeveer 1,5 uur tijd. Lever dus pas een tekst aan als je definitief hebt besloten welke het wordt. Het handigst is om de flaptekst aan te leveren tegelijk met de bestanden voor de omslag.

OPDRACHT | CONTROLEER DOELGROEP

Wie is jouw doelgroep en blijkt dat uit je flaptekst?

Een goede flaptekst informeert je voor wie het boek is geschreven en waarom die het boek zou moeten lezen. Als de doelgroep niet duidelijk is, zal niemand het boek kopen. Wijs dus echt een specifieke doelgroep aan, zodat het beoogde publiek zich rechtstreeks aangesproken voelt.

BLURBS

Geef zelf geen oordeel over het boek in de flaptekst. Blurbs zijn geloofwaardiger. 

Blurbs zijn korte aanbevelingen van derden, die je achter op jouw boek kan zetten. Een compliment van derden telt natuurlijk zwaarder dan jouw eigen mening. Vraag bijvoorbeeld enthousiaste lezers, gerespecteerde vakgenoten en journalisten om recensies of gebruik korte quotes uit krantenartikelen over jouw boek. Je kunt deze achterop jouw boek plaatsen, maar ook gebruiken op social media.

OPDRACHT | VERZAMEL BLURBS

Welke (bekende) persoon zou jij kunnen vragen om een blurb te schrijven?

Probeer op LinkedIn personen te vinden die door jouw doelgroep erg worden gerespecteerd. Stuur hen een PDF van jouw boek – desnoods alleen een paar hoofdstukken – met het verzoek een blurb of korte review te schrijven.

GOOGLE/SEO

Wij gebruiken de flaptekst ook als commerciële beschrijving op internet. En dan wordt het ineens weer belangrijk dat je de juiste zoektermen voor Google in je tekst gebruikt. Onthou dat de zoektermen niet té algemeen mogen zijn, want bijvoorbeeld woorden als “roman” en “liefde” geven teveel hits. Je wordt dan niet gevonden tussen alle andere vermeldingen. Probeer dus specifiek te zijn, want met bijvoorbeeld “streekroman Salland” heb je een grotere kans bovenaan te komen.

OPDRACHT | CONTROLEER TREFWOORDEN

De flaptekst is belangrijk voor SEO (Search Engine Optimalisatie).

Controleer of jouw trefwoorden in de flaptekst staan, liefst meer dan één keer. Overdrijf niet. Zorg dat het niet storend wordt en dat de tekst prettig leesbaar blijft.

OPDRACHT | VRAAG COLLEGA’S

Controleer via social media of jouw flaptekst aanslaat.

Flaptekst te lang of te kort? Is duidelijk waarom iemand dit boek zou moeten kopen? Je bent zelf waarschijnlijk wat “bedrijfsblind” aan het worden en familie en vrienden zijn niet objectief. De flaptekst is echter de belangrijkste tekst van het boek. Het is daarom beter om via social media andere mensen – die jou nog niet zo goed kennen – om hulp te vragen. Presenteer jouw flaptekst op social media en vraag jouw volgers om hun eerlijke mening.

  • Klaar om offerte aan te vragen? Klik hier.
  • Wil je jouw manuscript laten beoordelen? Klik hier.
  • Hulp nodig van een editor? Klik hier.

EXTRA INFORMATIE

Klik hier voor voor een compleet overzicht van alle tips bij de Academy.