GASTBLOG | Hoe schrijf je een boek over persoonlijke ontwikkeling
Gastblogger & schrijfcoach Eveline Broekhuizen deelt 3 basisstructuren voor een boek over persoonlijke ontwikkeling.
HOE SCHRIJF JE EEN BOEK OVER PERSOONLIJKE ONTWIKKELING?
Je bent van ver gekomen. Je hebt lessen geleerd en bent door schade en schande wijs geworden. En nu wil je anderen inspireren met jouw verhaal. Maar hoe stop je al die ervaring in één boek? Een stevige structuur geeft houvast. In dit gastblog deelt schrijfcoach Eveline 3 basisstructuren voor een boek over persoonlijke ontwikkeling.
1. PROBLEEM – OPLOSSING
Het liefst veranderen we nooit. Dus er moet iets aan de hand zijn om een ontwikkeling in gang te zetten. Introduceer dit probleem aan de hand van je eigen ervaring. Daarmee maak je het probleem persoonlijk. De lezer identificeert zich met jou en herkent waar je tegenaan loopt. ‘Hoe is dat zo gekomen?’ vraagt hij zich af.
Zo maak je de lezer nieuwsgierig naar de dieperliggende oorzaken en gevolgen. Vaak komt hier meer vakkennis bij kijken, dus is het fijn als je de lezer hier een beetje warm voor hebt gemaakt, zodat hij door leest, benieuwd naar de oplossing. Die toon je aan de hand van je eigen ervaring én een praktijkvoorbeeld, bijvoorbeeld van een klant die met hetzelfde thema struggelde maar in een heel andere situatie zat dan jij. Zo wordt het voor de lezer makkelijker om de oplossing op zijn eigen omstandigheden toe te passen.
2. HEDEN – VERLEDEN – TOEKOMST
Een boek over persoonlijke ontwikkeling gaat over het herontdekken van jezelf. Daarvoor mag de lezer eerst naar binnen keren om zichzelf beter te leren kennen. Ze wordt zich ervan bewust dat haar gedrag en gedachten zijn gebaseerd op patronen uit het verleden. Door inzicht te bieden in hoe deze zijn ontstaan, help je de lezer om uit haar gewoonten te breken, zodat de deur wijd open staat voor een nieuwe toekomst.
Overigens kun je deze volgorde ook aanpassen, door bijvoorbeeld eerst een toekomstbeeld te schetsen dat de lezer enthousiast maakt en vervolgens te kijken welke schaduwkanten uit het verleden belicht mogen worden, om veranderingen in het heden in gang te kunnen brengen.
3. DE REIS VAN DE HELD
Persoonlijke ontwikkeling kun je zien als een reis waarbij het niet gaat om het einddoel maar juist de weg ernaartoe. Die weg kun je concreet maken in een stappenplan. Nu verloopt een transformatie meestal niet volgens plan, maar Joseph Campbell heeft ontdekt dat vrijwel alle mythes, sprookjes en verhalen gebaseerd zijn op een oerverhaal. Dat oerverhaal wordt de reis van de held genoemd. Hier zijn boeken over vol geschreven (een aanrader is Storytelling in 12 stappen van Mieke Bouma), dus ik houd het hier kort. De basisstructuur bestaat eruit dat ieder mens wordt voortgedreven door zijn diepste verlangen om de schat te vinden. Op weg naar de schat komt hij allerlei obstakels en belemmeringen tegen, die hij moet zien te overwinnen. En uiteindelijk is er een les geleerd.
Gebruik deze structuren als middel, om je ideeën en teksten te ordenen, niet als doel. Wanneer je alle informatie per se in een structuur wil proppen, is de kans groot dat je vastloopt. Voel je vrij om te spelen met de onderdelen en pas ze gerust naar je eigen creatieve inzicht aan.
Kun je wel een frisse blik gebruiken bij het zoeken naar de structuur van jouw boek? In een structuursessie brengen we alle onderwerpen in kaart en ontdekken we de rode draad van jouw verhaal.
GASTBLOGGER EVELINE BROEKHUIZEN
Eveline Broekhuizen is schrijfcoach voor coaches die een boek schrijven. Ze helpt je om te schrijven vanuit je hart en zorgt ervoor dat je de lezer raakt. Zodat je met jouw verhaal het verschil kunt maken. Download haar e-book Schrijf met focus en flow of check de andere schrijftips op haar website.
EXTRA INFORMATIE
Klik hier voor voor een compleet overzicht van alle tips bij de Academy.