GASTBLOG | O, die storende herhalingen

Editor en gastblogger Léon Blickman geeft onze auteurs een schrijftip waarmee ze kosten kunnen besparen: voorkom onnodige herhalingen.

Ik redigeer en corrigeer nu vijftien jaar manuscripten. Hoezo redigeer én corrigeer? Wat is het verschil dan? En waarom allebei?

Redigeren houdt in dat de tekst zo goed mogelijk leesbaar wordt gemaakt en dat de fouten eruit woorden gehaald. Daarna volgt de correctiefase. Daarbij wordt alle aangepaste tekst gecontroleerd, zodat de corrector kan beoordelen of alle wijzigingen van de redacteur correct zijn doorgevoerd en of er in de redactiefase misschien toch nog wat foutjes zijn achtergebleven.

De redactie en correctie kunnen natuurlijk door verschillende personen worden uitgevoerd, maar het kan ook zijn dat één persoon beide doet. Daarmee kan een schrijver zich zeker kosten besparen.

ONNODIGE HERHALINGEN

Om de redactie-correctiekosten verder binnen de perken te houden kan de schrijver nog iets anders doen: zijn hele manuscript goed scannen op storende herhalingen. Als ik bij mezelf naga waar ik bij de verbetering van al die manuscripten de meeste tijd aan heb besteed, dan is het zeker aan het elimineren van onnodige herhalingen. De volgende tekst leest bijvoorbeeld niet prettig.

‘Jan zei dat hij niet naar het feest ging, maar Marlies smeekte Jan dat wel te doen, want Marlies wilde er niet alleen heen. Marlies smeekte en smeekte, maar Jan bleef bij zijn besluit. Uiteindelijk ging Marlies alleen, terwijl Jan de hele avond voor de buis zat.’

 Dat zal een redacteur toch niet vaak tegenkomen, zo’n lelijk tekstfragment? Was het maar waar! Een beetje redacteur zal er waarschijnlijk van maken:

‘Jan zei dat hij niet naar het feest ging, maar Marlies smeekte hem dat wel te doen, want ze wilde er niet alleen heen. Ze smeekte en smeekte, maar haar vriend bleef bij zijn besluit. Uiteindelijk ging ze alleen, terwijl hij de hele avond …’

KOSTEN REDACTIE

Als redacteur ben ik een paar minuten met de vervanging van al die namen bezig geweest. Tijdverspilling, want een beetje schrijver had de tekst best zelf beter leesbaar kunnen maken. Kortom, bij het schrijven en vooral nalezen van uw manuscript is het een goed idee dit even extra te controleren op onnodige herhalingen. De redacteur zal u dankbaar zijn, en uw portemonnee ook.

Hé, ik lees zoals altijd mijn schrijfsel nog even door, en wat zie ik? Een storende herhaling. Er staat eerst ‘een beetje redacteur’ en daarna ‘een beetje schrijver’. Wat jammer!

GASTBLOGGER LÉON BLICKMAN

EDITOR | Léon Blickman

Editor Léon Blickman van tekstcorrectiebureau Tekstblick is onderdeel van ons “dreamteam” van editors. Hij is heel lang werkzaam geweest in het onderwijs, maar naast lesgeven had hij altijd al een andere passie: het verbeteren van teksten. Léon over zijn werk: “Ik ben van mening dat iedere tekst voor publicatie twee keer moet worden gecontroleerd, en wel om twee redenen. Ten eerste herschrijft de redacteur soms veel zinnen, waardoor er een typefoutje in kan sluipen. Ten tweede ziet zelfs de beste redacteur-corrector bij eerste lezing nog weleens een foutje over het hoofd.”

EXTRA INFORMATIE

Klik hier voor voor een compleet overzicht van alle tips bij de Academy.