TIP 25 | Het voorwoord
Je boek begint nu echt wat meer vorm te krijgen. Dit is een goed moment om over het voorwoord na te denken.
Wij gebruiken jouw voorwoord voor diverse doelen, bijvoorbeeld voor in het boek, voor de auteurspagina op onze website en op social media. Vanzelfsprekend gebruiken we je voorwoord altijd pas nádat je daarvoor apart toestemming hebt gegeven.
Als je naderhand besluit een nieuw voorwoord aan te leveren, wordt deze niet automatisch vervangen op al die verschillende plekken. Iedere keer dat je wisselt, kost dat ons ongeveer 1,5 uur tijd. Lever dus pas een tekst aan als je definitief hebt besloten welke het wordt.
VOORWOORD DOOR AUTEUR
Een voorwoord is natuurlijk niet verplicht, maar het geeft je wel de ruimte voor extra informatie. Je kunt bijvoorbeeld wat delen over het ontstaan van je boek, mensen bedanken of verbanden leggen met andere boeken die je schreef. Het is ook een goede plek om het verhaal wat meer in de tijd te plaatsen en achtergronden toe te lichten.
VOORWOORD DOOR DERDEN
Een voorwoord van een derde kan jouw boek extra cachet geven. Soms helpt het voor de bekendheid én geloofwaardigheid van jouw boek als een persoon van enig aanzien het voorwoord van jouw boek wil schrijven. Het is wel belangrijk dat die persoon een link heeft met het onderwerp. Dus schrijf jij over jouw stad, overweeg dan om de burgemeester te vragen het voorwoord te schrijven. Schrijf je over economische onderwerpen, vraag dan liever een minister of staatssecretaris.
Vaak wil zo’n “BN-er” wel vooraf zien waar hij zijn naam aan verbind, vandaar dat we dit pas vragen als jouw boek zo goed als af is. Het lukt natuurlijk niet altijd, maar het is zeker de moeite waard dit te proberen.
Vanzelfsprekend is het handig, áls het lukt om een bekende persoon een voorwoord te laten schrijven, om dit zover mogelijk “uit te melken”. Dus gebruik het op social media, zet een vermelding op de omslag en zet het in de kop van je persbericht. Vergeet niet hier vooraf afspraken over te maken, want niet iedereen vind het fijn zijn naam zonder overleg in de krant te zien staan.
OPDRACHT | VOORWOORD SCHRIJVEN
Welke belangrijke persoon zou jij kunnen vragen om het voorwoord te schrijven?
Denk goed na over wie jouw voorwoord zou kunnen schrijven. Probeer die persoon te vinden op LinkedIn en stuur een verzoek. Zorg voor de zekerheid dat je zelf ook een voorwoord hebt klaarliggen, voor het geval er een kink in de kabel komt.
EXTRA INFORMATIE
Klik hier voor voor een compleet overzicht van alle tips bij de Academy.