TIP 24 | De juiste titel

De juiste titel bepaalt in hoge mate het succes van jouw boek. Besteed hier dus voldoende aandacht aan.

Moet een titel verrassend, kort, pakkend of beschrijvend zijn? De meningen zijn verdeeld. Maar één ding staat vast: de titel moet makkelijk te onthouden zijn. Dat kun je controleren door 10 mensen de titel van jouw boek te vertellen en na 2 dagen te vragen of ze het nog weten.

In webshops zijn afbeeldingen vaak nogal klein. Toch moet de titel ook daar goed te lezen zijn. Dat geldt ook voor afbeeldingen op social media. Ja, er zijn ook bestsellers met bizar lange titels, maar over het algemeen is het echt handiger te kiezen voor een korte titel (liefst 2 of 3 woorden). Geef desnoods een toelichting in een iets langere subtitel (max 6 of 7 woorden).

WERKTITEL

Denk in een vroeg stadium na over de boektitel en laat iedereen weten dat je aan een boek werkt.

Nog aan het schrijven? Twijfel je over de titel? Geen probleem. Dan noemen we het gewoon een werktitel. Daarmee geef je aan dat het een voorlopige titel betreft. Dan kun je het later desnoods nog aanpassen. Vanuit marketingoverwegingen is het wel slim de knoop zo snel mogelijk door te hakken.

OPDRACHT | ONDERZOEK TRENDS

Welke titels doen het momenteel goed?

Jouw boekenkast en zelfs de bibliotheek zijn misschien al wat verouderd. Het internet kan je de laatste trends laten zien. Je hoeft niet per se alle modegrillen te volgen en natuurlijk moet jouw boek uniek zijn, maar een eigentijdse uitstraling draagt zeker bij aan succes. Bekijk daarom de bestsellerslijsten op bijvoorbeeld Bol.com en Managementboek om te zien wat de trends zijn qua titels in jouw genre.

OPDRACHT | CHECK TITELBANK

Op www.titelbank.nl zijn alle Nederlandse titels met een ISBN opgenomen.

Ook titels die niet meer leverbaar zijn, blijven zichtbaar. Het is simpelweg niet handig om een titel te kiezen die al eerder is gebruikt door een andere auteur. Het kan juridisch gedoe geven, maar schept bovenal verwarring. Controleer op www.titelbank.nl of jouw boektitel toevallig al bestaat.

JOUW TITEL IN GOOGLE

De titel is enorm van belang voor de vindbaarheid in Google.

In de meeste webshops wordt de boektitel ook de paginatitel en dat telt zwaar mee voor de indexering van de zoekmachines. De titel moet dus unieke woorden bevatten waar jouw doelgroep op zoekt. We noemen dat SEO (Search Engine Optimalisation). Een lastige taak, want met te algemene woorden heb je veel concurrentie en eindig je onderaan. Met heel specialistische woorden eindig je hoger in de ranking, maar wel voor een kleinere groep. Helemaal gevaarlijk zijn zelfbedachte woorden, want daar zoekt niemand op totdat je bekend genoeg bent. Je kunt dit zelf testen door jouw titel in te voeren in Google of gebruik te maken van de tool in Google Adwords.

OPDRACHT | TEST GOOGLE EN BOL

Idealiter moet de titel jouw trefwoord bevatten.

Voer jouw titel in in Google én op Bol.com en bestudeer de resultaten. Is dit waar je tussen wil staan?

CREËER ENGAGEMENT

“Engagement” betekent simpelweg dat je mensen nu alvast betrekt bij jouw boek.

Start hiermee terwijl je nog aan het schrijven bent. Dat heeft als voordeel dat deze betrokken mensen geneigd zijn jouw boek later te bestellen en te promoten. Daarnaast is het voor jou als auteur/uitgever een groot voordeel dat je precies weet wat jouw doelgroep denkt.

Meestal gebruikt men social media om engagement te creëren. Je kunt bijvoorbeeld op LinkedIn vragen wat ze vinden van jouw boektitel of jouw publiek via een enquête op Facebook laten kiezen uit twee opties.

OPDRACHT | TEST JOUW TITEL IRL

Korte of lange titel, het moet vooral makkelijk te onthouden zijn.

Ook over korte of lange titels zijn de meningen verdeeld, maar wat vrijwel alle bestsellers gemeen hebben, is dat mensen de titel goed konden onthouden. Niet alleen digitaal, maar échte mensen “in real life” (IRL). Onthouden mensen jouw titel? Dat kun je controleren door 10 mensen de titel van jouw boek te vertellen en na 2 dagen te vragen of ze het nog weten.

OPDRACHT | VRAAG DE DOELGROEP

Controleer via social media of jouw titel de lading dekt.

Vanzelfsprekend wil je graag dat de titel het juiste publiek trekt. Lezers hebben helemaal geen zin in mysterieuze raadspelletjes. Zij beslissen in een fractie van een seconde of ze een boek wel of niet gaan lezen. De eerste indruk is dus heel belangrijk. Jouw familie en vrienden weten waarschijnlijk al waar jouw boek over gaat en zijn niet meer objectief. Het is daarom beter om via de “wall” andere auteurs – die jou nog niet zo goed kennen – om hulp te vragen. Presenteer jouw titel op social media en vraag jouw doelgroep te gokken waar jouw boek over gaat.

OPDRACHT | KLANT-ENQUETE

Twijfel jij over de titel? Vraag het je potentiële lezers!

Via o.a. Facebook kun je enquêtes aanmaken en jouw doelgroep vragen stellen. Als je de vraag niet te ingewikkeld maakt, zijn mensen wel geneigd hieraan mee te werken. Laat jouw potentiële lezers kiezen uit 2 titels en vraag welke hen het meest aanspreekt. Voorwaarde is wel dat je al wat volgers hebt verzameld en dat zij op de hoogte zijn van jouw project. Het moet “vertrouwd” zijn.

  • Klaar om offerte aan te vragen? Klik hier.
  • Wil je jouw manuscript laten beoordelen? Klik hier.
  • Je aansluiten bij onze schrijfclub? Klik hier.

EXTRA INFORMATIE

Klik hier voor voor een compleet overzicht van alle tips bij de Academy.