TIP 50 | Schrijf voor Google

 

Google

We kennen allemaal de zoekmachine Google. Maar maak jij hier al ten volste gebruik van?

Het is handig om vóórdat je met de boekmarketing begint, eerst te bedenken op welke trefwoorden jouw doelgroep waarschijnlijk zoekt. Bij de biografie, titel, flaptekst, het persbericht, ja, echt bij iedere tekst die je schrijft moet je jezelf afvragen ‘Is dit Google-proof’? Daarmee bedoelen we of de juiste trefwoorden erin voorkomen, zodat de doelgroep jou vindt als ze op Google gaan zoeken. En gevonden worden door de zoekmachine is gratis, in tegenstelling tot de advertenties via Google Ads.

 

UNIEKE TREFWOORDEN

Jouw teksten worden beter gevonden door Google als jouw trefwoorden redelijk unieke woorden of woordcombinaties zijn. Het woord “mijn leven” is bijvoorbeeld te algemeen. Hierop zal Google zoveel resultaten geven, dat het lastig wordt om bovenaan te eindigen. Een zelf verzonnen woord is ook weer niet handig, want daar zoekt immers niemand op.

Vervolgens is het de bedoeling dat je deze woorden in al je teksten verwerkt. Er zijn vele websites met SEO-tips (SEO = Search Engine Optimalisatie), maar de belangrijkste tip is dat jouw teksten goed leesbaar blijven, ondanks het verwerken van de trefwoorden. Je hebt er immers niet aan als je gevonden wordt, maar maar jouw lezer uit irritatie afhaakt.

Je gebruikt deze trefwoorden dus niet alleen op jouw eigen website. Als je schrijft voor verschillende publicaties – bijvoorbeeld de flaptekst die automatisch in iedere webshop verschijnt én een persbericht dat in een online krant wordt overgenomen – is het slim de trefwoorden af te wisselen. Daardoor vergroot je het aantal mensen dat jouw tekst zal vinden. Immers, niet iedereen zoekt op dezelfde trefwoorden.

 

YOAST

Heb jij een eigen WordPress-website? De Yoast-plugin laat je gratis zien welke pagina’s van jouw website goed gevonden zullen worden. Door middel van rode en groene bolletjes zie je in één oogopslag welke pagina’s aangepast moeten worden. Je krijgt dan meteen suggesties over welke wijzigingen je zou moeten doorvoeren, bijvoorbeeld als een tekst te kort is of als het trefwoord niet in de titel voorkomt.

 

GOOGLE ADS

Als je snel meer bezoekers op jouw website wil krijgen, kun je adverteren op Google via Ads!

Je betaalt per klik en kunt een maximaal budget instellen. De klikprijzen liggen echter hoog en het valt niet mee om dit terug te verdienen met boekverkopen. Nieuw account? Vraag even rond of iemand nog zo’n waardebon van € 50 gratis advertentiebudget heeft liggen en test het zelf.

 

GOOGLE ANALYTICS

Geniaal: als je een Google-account aanmaakt kun je via Analytics gegevens over jouw website zien.

Met de gratis tool Google Analytics krijg je zeer gedetailleerde gegevens. Je ziet niet alleen hoeveel bezoekers je had, maar ook hoe lang ze bleven en waar ze vandaan komen.

Hoe kun jij als schrijver deze informatie gebruiken? De best bezochte blogs laten je zien wat jouw publiek kennelijk wil lezen. Of welke teksten te moeilijk zijn, waardoor mensen afhaken. Persoonlijk was ik verbaasd te zien hoeveel mensen via Facebook op mijn site komen. Voor mij een reden om mijn social media strategie aan te passen. Analyseren dus.

EXTRA INFORMATIE

Klik hier voor voor een compleet overzicht van alle tips bij de Academy.