GASTBLOG | Hoe kies ik een redacteur?

Editor en gastblogger Ellen Richter legt uit waar je op moet letten bij het uitkiezen van een redacteur/editor.

Het wemelt van de redacteuren. Goede, maar ook slechte. Hoe weet je als je er één zoekt dat je een goede hebt? Want je wilt best wat betalen voor zijn of haar kwaliteiten, maar je wilt ook waar voor je geld. Het antwoord op deze vraag is dat je het eigenlijk nooit helemaal van tevoren weet. Het blijft een beetje een gok. Je gaat in zee met iemand die je niet kent. Althans, als je er niet via via één gevonden hebt. Maar er zijn wel tips om een goede keuze te maken.

1. DE KERN VAN JE MANUSCRIPT

Begin met het bepalen van de kern van je manuscript. Kies één woord, of enkele: hoe compacter, hoe beter. Als je die kern namelijk helder hebt en je laat je er vanaf het begin van je zoektocht door leiden, dan valt er al een groot deel aan potentiële redacteuren af. Op de website van Booksupport focus je op de redacteuren die gespecialiseerd zijn in jouw kern: je maakt je zoekgebied kleiner.

2. ACHTERGRONDINFORMATIE VAN DE REDACTEUREN

Wanneer je dat gedaan hebt, hou je een aantal redacteuren over. Die scan je snel: de ene spreekt je aan, de andere niet. Kies er daarvan bewust drie uit, die je vervolgens gaat uitdiepen. Probeer zoveel mogelijk te weten te komen. Dan heb ik het bijvoorbeeld over een foto, de website en het verhaal achter de persoon. Bekijk alles met aandacht en let ook op de combinatie: wanneer de verschillende onderdelen niet met elkaar lijken te matchen, klopt er iets niet. Iemand kan een mooie foto hebben, maar als het verhaal achter de persoon aan alle kanten rammelt, dan komen de foto en het verhaal niet met elkaar overeen.

Vergeet ook vooral niet het portfolio te bestuderen, net zomin als de klantbeoordelingen. Wanneer er op de website positieve berichten staan vermeld, schept dat vertrouwen. Zoek zo mogelijk contact met een eerdere klant en vraag hem naar zijn of haar bevindingen.

3. CONTACT MET REDACTEUREN

Bel de drie door jou gekozen redacteuren op. In de loop van het gesprek merk je of er een klik is. Vertel wat je met je manuscript beoogt, wie je doelgroep is en vraag de redacteur hoe hij of zij denkt te bereiken wat je wilt. En voel of hij of zij dat begrijpt. Het gaat erom wat jij wilt zeggen met je manuscript, wat je boodschap is.

Uiteindelijk kies je er één uit die drie. Weet je het echt nog niet, zet dan een tijd. Zo van ‘Dan en dan moet ik een beslissing nemen’. Die tijdsbepaling werkt namelijk als een klankmuur, je zult versteld staan van het resultaat. Tussen het moment van het tijd zetten en het moment van het besluit nemen zelf gebeuren dingen die ervoor zorgen dat je de juiste beslissing neemt.

DE KEUZE VOOR EEN REDACTEUR

En daar kom ik eigenlijk bij de crux van dit relaas: het gaat om de klik, het onderbuikgevoel. Maar dat gebeurt niet in één keer. Het gevoel en het verstand wisselen elkaar continu af, het hele keuzeproces door. Maar uiteindelijk weet je het!

Ter illustratie haal ik een situatie aan die ik kort geleden meemaakte. Die betrof ook het kiezen van iemand die iets voor mij zou kunnen doen wat ik zelf niet kan, namelijk de vaatwasser repareren.

Ik googelde ‘vaatwassermonteur in Zoetermeer’. De eerste hit was gelijk raak: de betreffende monteur vroeg 59 euro inclusief voorrijkosten. Ik bellen. Uurtje of negen ‘s morgens. De man aan de andere kant van de lijn klonk niet heel klantvriendelijk, maar vooruit, het voordeel was dat hij dezelfde dag kon komen (en dat wil je dan toch als die vaatwasser stuk is…) Wat me opviel, was dat hij niet naar het merk van de vaatwasser vroeg, noch of er een storingsnummer op het display van de vaatwasser was verschenen. We maakten een afspraak voor diezelfde dag. Ik had er toch niet zo’n goed gevoel over en googelde verder. Nog redelijk bovenaan (hoe hoger hoe beter, lijkt het devies – maar daar heb ik dus eigenlijk wel zo mijn twijfels over) vond ik een ander nummer, deze keer van een monteur in een gemeente verderop. Die bood zelfs 24 maanden garantie in plaats van 12 bij de eerste monteur.

Ik weer bellen. Krijg ik dezelfde monteur aan de lijn: ‘U heeft net een afspraak met mij gemaakt, ik kom tussen 12 en 15 uur.’ Ik snapte er niks van, ik had toch duidelijk een andere website geraadpleegd en een ander telefoonnummer gedraaid? Dus ik dacht hier klopt iets niet. Of nou ja, het kan best kloppen, maar het druist in tegen mijn naar rechtvaardigheid strevende persoonlijkheid. Toen ik de 12 versus de 24 maanden garantie noemde, deed hij dat af met ‘dat staat niet goed op de website vermeld’. Ik kreeg nog meer het gevoel dat ik bedrogen werd. Maar vreemd genoeg liet ik de afspraak nog steeds doorgaan.

Toch ging ik door met googelen. Ik vond een betrouwbaardere monteur (dan maar ietsje duurder) en maakte een nieuwe afspraak voor een dag later. Nog een dagje met de hand afwassen had ik er wel voor over. De afspraak met de eerste monteur annuleerde ik.

Maar hoe wist ik nou dat deze monteur wel betrouwbaar was? Zijn website straalde vertrouwen uit en aan de telefoon stond hij mij beleefd te woord. Mijn gevoel verloochende mij dus niet. En dat doet geen enkel gevoel, ook niet dat van jou. Uiteindelijk maak je de goede keus, vertrouw op jezelf!

Enne, de vaatwasser draait alweer ondertussen alweer overuren…

GASTBLOGGER ELLEN RICHTER

EDITOR | Ellen Richter

Ellen Richter volgde een opleiding tot vertaler (Engels, Frans en Spaans) aan de Hogeschool Maastricht. Naast de talloze freelance redactie-opdrachten die zij uitvoert, studeert zij momenteel ook aan de Schrijversacademie én werkt zij aan een autobiografie (geplande publicatie: 2023).

EXTRA INFORMATIE

Klik hier voor voor een compleet overzicht van alle tips bij de Academy.