TIP 26 | Jouw biografie
Verhalen worden mooier als je de schrijver kent, of denkt te kennen. Vertel dus ook jouw eigen verhaal.
Lezers blijken geïnteresseerd te zijn in het verhaal over de auteur zelf, maar je eigen biografie schrijven is een lastig klusje. Wat wij nodig hebben is een kort artikel, dat aan simpele voorwaarden voldoet. Zorg dat de opgedane kennis over personal branding (bij stap 7) ook hierin wordt verwerkt! Neem er dus even de tijd voor en volg deze tips:
- Kort & relevant | We hoeven niet alle details te weten, maar wel wat jou aanzette tot schrijven. Focus op jouw auteurschap.
- Vermeld 5 w’s | Wie, wat, waar, wanneer, waarom.
- Herkenning | Zorg dat men weet in welk “hokje” ze jou kunnen plaatsen. Dat lijkt ongunstig, maar als het publiek niet weet wat ze kunnen verwachten, kopen ze het boek zeker niet.
- Schrijf in de derde persoon | Veel geloofwaardiger.
- Plaats jouw bio op Facebook | Vraag om feedback. Herkennen jouw vrienden jou hierin?
- SEO | De biografie wordt o.a. geplaatst bij ieder boek in onze webshop. Zorg dus voor relevante trefwoorden voor Google, zodat je sneller wordt gevonden.
Wij gebruiken jouw biografie voor diverse doelen, bijvoorbeeld achterop het boek, in persberichten, voor de auteurspagina op onze website en op social media. Als je naderhand besluit een nieuwe biografie aan te leveren, wordt deze niet automatisch vervangen op al die verschillende plekken. Iedere keer dat je wisselt, kost dat ons ongeveer 1,5 uur tijd. Lever dus pas een tekst aan als deze definitief is.
OPDRACHT | DE MENING VAN JE VRIENDEN
Naast het aspect van personal branding en SEO, is het belangrijk dat de biografie echt bij jou past.
Dat kan het best beoordeeld worden door mensen die je door en door kennen. Schrijf een korte biografie over jezelf en leg deze voor aan 2 of 3 goede vrienden. Vraag hen of ze jou hierin herkennen. Misschien zij nog relevante informatie in relatie tot het boek?
OPDRACHT | JOUW BIOGRAFIE OP SOCIAL MEDIA
Via social media kan een groter publiek een mening geven.
Plaats je de tekst van je biografie op social media en vraag het publiek wat zij daarvan vinden. Wat is hun indruk van jou als auteur? Wat voor soort boek verwachten zij? Schrik niet van kritiek, daar is deze oefening voor bedoeld!
EEN PSEUDONIEM
Het lijkt handig, je hart luchten onder een pseudoniem, maar zo’n schuilnaam heeft meer nadelen dan voordelen.
Wanneer heeft een schuilnaam echt een functie? Als de guillotine dreigt. Tegenwoordig wordt het pseudoniem vooral gebruikt om nét iets vrijer te bloggen over je lastige schoonmoeder. Of voor columns van bekende schrijvers die kennelijk niet eerlijk voor hun mening uit durven te komen. Het heeft iets stiekems. Die exotisch klinkende namen komen bovendien nogal sneu over. En je loopt altijd het risico door de mand te vallen. Zelfs J.K. Rowling wist haar pseudoniem niet geheim te houden. Vermeld jouw naam met trots, of vraag je af of je het überhaupt moet publiceren.
Tot slot; hoe wil jij jouw boek promoten als niemand mag weten dat jij het schreef? De praktijk wijst uit dat een pseudoniem funest is voor de verkoopcijfers, zelfs als je écht behoort tot de groten der aarde. Rowling verkocht slechts 1.500 exemplaren vóórdat haar pseudoniem uitlekte. Wij zijn daarom voorstanders van het gebruiken van je échte naam. Valste schaamte is nergens voor nodig. Profileer jezelf als auteur en promoot jouw boek, zodat het de aandacht krijgt die het verdient!
PERSOONLIJKE VERHALEN
Ik spreek ieder jaar tientallen auteurs die een persoonlijk verhaal op papier willen zetten. Vaak iets té persoonlijk.
Schrijvers van levensverhalen twijfelen vaak of het verstandig is hun boek te publiceren. Want niet iedereen in hun leven komt er even goed af in het verhaal. Soms zit er dan al jaren werk in het boek, maar ze willen ook niemand kwetsen.
In dat geval kan het helpen om jouw levensverhaal of dagboek te herschrijven tot een roman. Daarbij kies je dan het perspectief van de derde persoon. Dit creëert nét voldoende afstand. Daarnaast kun je gebruikmaken van een pseudoniem én alle namen, data en plaatsen vervangen, zodat niemand de hoofdpersonen in het boek zal herkennen. Bijkomend voordeel is dat de roman in deze vorm ook geschikt is voor een groter publiek.
Moeilijk? Een goede editor kan je hierbij helpen en er een prettig leesbare roman van maken.
Voor alle auteurs die worstelen met dit dilemma, willen we een quote aanhalen van de bekende Amerikaanse auteur Anne Lamott: “You own everything that happened to you. Tell your stories. If people wanted you to write warmly about them, they should’ve behaved better.”
EXTRA INFORMATIE
Klik hier voor voor een compleet overzicht van alle tips bij de Academy.