TIP 22 | Respecteer auteursrecht

Beter slecht verzonnen dan goed gejat! Ook op dit vlak ben jij als auteur zelf verantwoordelijk voor de inhoud van het boek.

Wij vinden auteursrecht extreem belangrijk. Dat werkt twee kanten op. Bij ons hou jij – omdat je zelf de uitgever bent – altijd de rechten op jouw werk. Je zit dus nooit aan ons vast! Maar we verwachten ook dat jij het auteursrecht van anderen respecteert.

Auteursrecht ontstaat automatisch op het moment dat jij het werk creëert, mits het echt nieuw is. Het is dus gratis, je hoeft het nergens aan te vragen of te registreren. Het © teken geeft geen extra rechten, maar maakt wel duidelijk bij wie het auteursrecht ligt en voorkomt misverstanden. Bij booksupport.nl ben je zelf de uitgever en daarom staat bij ons altijd jouw naam achter het © teken. Logischerwijs geldt dit auteursrecht ook voor alle anderen die iets creëren. Zij hebben ook automatisch de rechten op hun werk en dat blijft zo tot minimaal 70 jaar na hun dood.

AUTEURSRECHT.NL

Verzeker jezelf ervan dat je geen copyright schendt. De pakkans lijkt niet zo groot. Toch is het onverstandig dingen te “lenen” zonder toestemming. Dat geldt voor teksten, maar ook voor afbeeldingen. Fotografen zien het echt direct als hun foto is gebruikt. Jij vindt het zelf toch ook niet leuk als anderen pronken met jouw werk zonder dat ze je daarvoor betalen? Nee, simpelweg de rechthebbende even vermelden is niet voldoende. En nee, je mag niet onbeperkt citeren. Wees verstandig.

Als je toch afbeeldingen of teksten van derden gebruikt, kijk dan de wetgeving over auteursrecht na op www.auteursrecht.nl. Het “lenen” uit andermans werk kan namelijk juridische gevolgen hebben voor jou als uitgever in eigen beheer. Je zelf verantwoordelijk (en aansprakelijk) bent als je het auteursrecht van een ander hebt geschonden. Bij eventuele geschillen met derden over copyright/auteursrecht, zal Booksupport deze partijen rechtstreeks naar de uitgever (dus naar jou) verwijzen. Vuistregel: bij twijfel NIET gebruiken.

OPDRACHT | VOLG CHARLOTTE

Als je serieus met uitgeven bezig bent, is het slim om je kennis over auteursrecht wat bij te slijpen.

Charlotte legt aan de hand van actuele voorbeelden steeds uit hoe de wet in elkaar zit. Dus volg Charlotte op Facebook of LinkedIn en lees haar blogs.

OPDRACHT | COPYRIGHT TEKST

Als jij kiest voor de standaard copyright-tekst hoef je niets te doen. Als je een andere tekst wil, lever die dan tegelijk met het binnenwerk aan.

We hebben net gelezen dat ook zonder speciale vermelding jij het auteursrecht hebt op jouw teksten. Toch nemen we voorin het boek meestal een standaard copyright-tekst op:

“Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar worden gemaakt in enige vorm of op enige wijze, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.”

Denk na over hoe jij jouw auteursrecht wil gebruiken. Misschien is het juist de bedoeling dat iedereen jouw werk kopieert? Of vind je het geen probleem als er maar een naamsvermelding bij staat? Het kan een zakelijke afweging zijn om voor een andere tekst te kiezen.

  • Klaar om offerte aan te vragen? Klik hier.
  • Wil je jouw manuscript laten beoordelen? Klik hier.
  • Hulp nodig van een editor? Klik hier.

EXTRA INFORMATIE

Klik hier voor voor een compleet overzicht van alle tips bij de Academy.