tip 28 | Zelf corrigeren

Als je wat minder budget hebt, kun je ervoor kiezen jouw boek zelf te corrigeren.

Alle teksten moeten kloppen vóórdat je bestanden aanlevert. Als je ná de vormgeving nog veel fouten moet verbeteren, kost dat de vormgever onnodig veel tijd en dat gaat helaas gepaard met extra kosten (€ 2,- per aanpassing).

Misschien is jouw boek alleen bedoeld voor een kleine kring mensen. Denk daarbij aan bijvoorbeeld het oorlogsdagboek van oma, of een levensverhaal dat speciaal geschreven is voor de kleinkinderen. Dan is het logisch dat je géén professionele editor inschakelt, want dat zou voor zo’n kleine oplage onevenredig duur zijn. Toch wil je natuurlijk voorkomen dat storende spelfouten afbreuk doen aan het verhaal.

  • Gebruik de spellingscontrole van Word, zelfs als je wél een editor inschakelt. Echt doen. Het maakt een slordige en ongeïnteresseerde indruk als een manuscript vol staat met fouten. En het kost je editor of meelezer onnodig veel tijd.
  • Het is een aanrader om het boek in ieder geval door vrienden en familie op storende spelfouten te laten controleren, want de spellingscontrole in Word is helaas niet onfeilbaar.
  • Laat andere auteurs een klein stukje gratis proeflezen: www.schrijvenonline.org/proeflezen

OPDRACHT | VRAAG ADVIES

Plaats een hulpvraag op social media.

Heb je een fragment wat niet lekker loopt? Twijfel je over de naam van je hoofdpersoon? Ontbreekt de geboortedatum van één van jouw voorouders in het familieboek? Dit het moment waarop je het publiek kan inschakelen en om advies kan vragen. Je zult zien dan men heel behulpzaam is en je creëert hiermee meteen ook “engagement”. Mensen gaan zich betrokken voelen bij het boek en zijn daardoor in de toekomst niet alleen meer geneigd het boek te kopen, maar ook om jouw berichten te delen.

SCHRIJFTIPS

Er wordt vaak gevraagd of we “even” wat schrijftips hebben. Die lijst zou echt te lang worden voor dit boek.

Goed leren schrijven is een kwestie van jarenlang oefenen en feedback vragen. Er zijn geen short-cuts. Er zijn wel goede websites met schrijftips:

DE REGELS BIJ CITATEN

Er is één onderwerp dat we tóch even met je willen bespreken: de regels bij citaten.

Wij gunnen onze auteurs alle artistieke vrijheid, maar fouten in citaten drijven ons echt tot wanhoop. Met name het verkeerd gebruik (of zelfs ontbreken) van leestekens bij citaten kan een boek compleet onleesbaar maken. Niet alleen worden deze fouten bizar vaak gemaakt, het is ook nog eens heel tijdrovend om dit achteraf aan te passen. En vroeg of laat krijg je er opmerkingen over van je lezers.

  • Hoofdletters en leestekens in citaten | Zie www.onzetaal.nl voor de uitleg van de regels.

Ik zei: “Ik hou heel erg van appeltaart.”
“Ik hou heel erg van appeltaart”, zei ik.
“Houdt u van appeltaart?” vroeg de bakker.
De bakker vond de appeltaart “lekker vers”.
Ik wil nú appeltaart, dacht ik.

  • Punt of komma bij onderbroken citaat | Zie www.taaladvies.net voor de uitleg van de regels.

“Geniet ervan”, zei ik. “De appeltaart is nog warm.”
“Wil je appeltaart?”, vroeg ik. “Hij is nog warm.”

  • Aanhalingstekens bij citaten | Gebruik dubbele aanhalingstekens rond citaten. Bij een citaat binnen een citaat of een gefingeerd citaat worden enkele aanhalingstekens gebruikt.

Evert zei: “Mijn vrouw houdt erg van appeltaart. Zij bleef maar vragen: ‘Is er nog meer?’ Het is ongelofelijk hoeveel taart zij kan eten.”
‘Wat een klein stukje’, denken de mensen dan.

  • Gebruik bij iedere wissel in het gesprek een nieuwe regel | Daardoor weet de lezer wie wat zegt, zonder dat je in iedere zin de naam hoeft te herhalen.

Hij zei: “Je eet wel erg veel appeltaart.”
“Ben je bang dat er niets overblijft?”
“Tja, eigenlijk wel. Die kans is vrij groot.”

OPDRACHT | SPELLINGCONTROLE

Gebruik de spellingcontrole in Word.

Het lijkt een open deur, maar het blijkt gewoon dat heel veel auteurs vergeten nog even één laatste keer de spellingcontrole van Word zijn werk te laten doen. Het is niet feilloos en je kunt er niet 100% op vertrouwen, maar het haalt wel 90% van je fouten eruit. Dit bespaart je meelezers of redacteur veel tijd en irritatie. Dus doen!

OPDRACHT | MEELEZERS

Vraag via social media om meelezers.

Vier ogen zien meer dan twee. En zes ogen zien nóg meer. Het is dus fijn als er andere mensen meelezen en je met hen nog even over je verhaal kan sparren, voordat het echt naar de editor gaat. Op een dergelijk oproepje onder vrienden of fans op social media wordt meestal verrassend enthousiast gereageerd. Dat brengt ook een stukje promotie met zich mee als bijkomend voordeel.

OPDRACHT | GRATIS PROEFLEZEN

Vraag om feedback via SchijvenOnline.

Nieuwsgierig wat andere auteurs van je boek vinden? Op het forum van SchrijvenOnline vindt je een levendige community. Je kunt daar ook een klein stukje gratis laten proeflezen door andere auteurs: www.schrijvenonline.org/proeflezen

  • Klaar om offerte aan te vragen? Klik hier.
  • Wil je jouw manuscript laten beoordelen? Klik hier.
  • Hulp nodig van een editor? Klik hier.

EXTRA INFORMATIE

Klik hier voor voor een compleet overzicht van alle tips bij de Academy.