GASTBLOG | Meer keus via ikwilschrijven.nl
Als schrijver kun je je altijd verder ontwikkelen. Je bent nooit uitgeleerd!
Afhankelijk van je plannen kan het zinvol zijn om een professionele editor jouw werk te laten nakijken.
Als je meer ambitie hebt en je wil dat het boek ook door buitenstaanders gelezen wordt, investeer dan tóch in een editor. Hieraan zijn kosten verbonden, maar dat is een afweging die je zelf moet maken. Is jouw boek het waard?
De meeste editors worden betaald per 1000 woorden. In Word zit een handige functie die het aantal woorden telt, dus de prijs is vooraf precies te bepalen. Die prijs per 1000 woorden is afhankelijk van de bewerkelijkheid. Want alleen spelfouten verbeteren kost natuurlijk veel minder tijd dan de complete redactie. Echter, een goede redacteur kan een verhaal vaak nét wat extra pit geven.
We geven nooit “even” een mening over een boek, want proeflezen is een vak apart.
Ben je wat onzeker over jouw manuscript? Laat het manuscript dan eens proeflezen door een editor. Je krijgt dan advies over o.a. de structuur, samenhang, thema, personages en verhaallijn. Tegen relatief lage kosten vertellen zij je of je op de goede weg bent. De prijs is afhankelijk van het aantal woorden. Die vind je in Word linksonder in je document.
Deze optie is alleen geschikt voor mensen die goed kunnen omgaan met kritiek, want proeflezen gaat veel en veel verder dan een aardige recensie.
Ben je wat onzeker over jouw manuscript? Onze quickscan vertelt je of jouw werk geschikt is voor publicatie. Tegen relatief lage kosten vertelt een redacteur je of je op de goede weg bent. Zij lezen niet het hele boek, maar schrijven op basis van de eerste 1500 woorden een kort advies over o.a. thema, schrijfstijl, etc.
Deze controle voorkomt dat je voor gek staat met domme dt-fouten.
Als je kiest voor correctie, dan verbetert de editor simpelweg de spelfouten in jouw boek. Dit is de goedkoopste optie en deze beperkt zich tot grammatica en spelling volgens het Groene Boekje, waaronder ook hoofdletters, komma’s, punten en spaties. Het is wel belangrijk je te realiseren dat er, ook al doen editors hun uiterste best, geen 100% garantie gegeven kan worden dat alle fouten worden gecorrigeerd.
Als je kiest voor complete redactie kijkt de redacteur ook naar de structuur, personages en verhaallijnen.
De redacteur verzorgt de standaard correctie (dus grammatica en spelling volgens het Groene Boekje) én kijkt daarnaast ook naar de structuur, personages en verhaallijnen. Er wordt gelet op zinsconstructies en woordvolgorde. Daarbij worden voorstellen gedaan voor andere woorden en/of zinnen, aangepast op jouw doelgroep en eigen schrijfstijl. Hierbij worden soms behoorlijk ingrijpende redactionele aanpassingen gemaakt.
Soms is er meer nodig om het verhaal dat in jouw hoofd zit goed op papier te krijgen.
Writer’s block? Misschien lukt het je niet om het verhaal af te ronden, of misschien weet je niet eens waar je moet beginnen. Ik ken ook auteurs die eindeloos verbeteringen bleven aanbrengen, waardoor hun project werkelijk tientallen jaren vertraagd raakte. Het is belangrijk te weten dat er methodes zijn waarmee je dit soort problemen kunt aanpakken, zodat niets het verschijnen van jouw boek in de weg staat.
Een schrijfcoach gaat verder dan de editor. Hij of zij kan een vastgelopen verhaal vlot trekken en helpt je verder door middel van persoonlijke gesprekken, eventueel gecombineerd met leesrapporten.
Soms is jouw verhaal de moeite waard, maar je schrijftalent helaas niet. Al eens gedacht aan een ghostwriter?
Een ghostwriter schrijft in opdracht onder jouw naam. Omdat een boek schrijven echt heel veel werk is, is dit meestal niet goedkoop (hou rekening met prijzen vanaf € 2000), maar wel heel waardevol. In verschillende steden zijn ook geweldige initiatieven opgestart met vrijwilligers – geen professionals – die levensverhalen van oudere mensen op papier zetten. Dit is meestal gratis.
Als schrijver kun je je altijd verder ontwikkelen. Je bent nooit uitgeleerd!
Editor en gastblogger Ellen Richter legt uit waar je op moet letten bij het uitkiezen van een redacteur/editor.
Het nakijken van een boek is veel werk, ook voor een professionele editor. Gun hen genoeg tijd zodat zij de kwaliteit kunnen waarborgen.
Via onderstaande lijst kun je kiezen uit diverse editors, waarmee wij prettig samenwerken. Wij noemen dat ons “dreamteam”. Het zijn externe professionals (dus NIET bij ons in dienst) en je kunt rechtstreeks contact met hen opnemen voor een offerte.
Met Marja van Rossum van Schrijven in Delft werken we graag samen, met name voor
Schrijfcoach Eveline Broekhuizen is gespecialiseerd in coaches die een boek schrijven.
Daniëla Postma heeft zich gespecialiseerd in schrijfcoaching, redactie én vormgeving van levensverhalen.
Sylvia Roes is tekstschrijfster, schrijfdocent en communicatieadviseur.
Schrijfcoach Kelly Meulenberg helpt je een kort verhaal, roman of blog te schrijven waar je
Voormalig docent Léon Blickman controleert iedere tekst twee maal.
Redacteur Sjef van Put is uitermate handig met lastige ambtelijke teksten.
Journalist Celine Timmerman helpt met een aanstekelijk enthousiasme schrijvers op weg.
Jolanda Pikkaart heeft zich gespecialiseerd in schrijfcoaching voor ondernemers en professionals.
Loes Visch van XXLV Boekbegeleiding is gespecialiseerd in het begeleiden van kunst- en cultuurgerelateerde boekprojecten
Docent creatief schrijven José van Winden geeft je een eerlijke mening over je manuscript.
Corinne Hamoen vindt levensverhalen het allerleukst om te doen.
Docent creatief schrijven José van Winden geeft je een eerlijke mening over je manuscript
Eunice Bom biedt een betaalbare online cursus voor het schrijven van je levensverhaal.
Editor Lianne Reijntjes houdt van het persoonlijke contact met de auteur en werkt graag met
Madelon Timmers kan je begeleiden in het creatieproces van begin tot eind.
Schrijf jouw levensverhaal in Spanje met boekcoach Brenda van Es.