TIP 27 | Afbeeldingen

Jouw afbeeldingen kunnen een boek maken of breken. Selecteer je afbeeldingen dus zorgvuldig.

Bij uitgeven in eigen beheer leveren auteurs zelf de afbeeldingen voor hun boek aan. Het aantal foto’s heeft invloed op de kosten van het boek. Immers, door kleurgebruik wordt het drukken duurder én misschien moet je ook de foto’s nog laten maken door een fotograaf. Het is daarom belangrijk dat je goed bedenkt of een foto echt wat toevoegt voor de lezer.

Onze auteurs bepalen zelf welke foto’s ze in het boek opnemen. De selectie blijkt toch nog een lastig klusje te zijn. Welke wel, welke niet? Probeer steeds voor ogen te houden wat de lezer wil zien. De drie meest gemaakte fouten:

  • Te veel foto’s | Veel kleine fotootjes maken een boek rommelig en onnodig duur. Focus liever op een paar bijzondere foto’s. Durf te kiezen!
  • Kiezen met emotie | We zien te veel onderbelichte foto’s van kerstdiners omdat men zich schuldig voelt als niet iedereen met een foto in het boek staat. De lezer zit hierop niet te wachten.
  • Nietszeggende plaatjes | Liever géén afbeeldingen van koddige internetplaatjes. Of nóg erger; sfeerfoto’s met wijze spreuken. Bewaar die voor Facebook.

CONTROLEER RESOLUTIE

Te vaak krijgen wij heel wazige foto’s op lage resolutie. Zonde en onnodig.

In principe leveren onze auteurs zelf alle afbeeldingen voor hun boek aan. Als je ervoor kiest om eigen afbeeldingen te gebruiken in jouw boek, zorg dan voor goede JPG-bestanden met een resolutie van 300 DPI (Dots Per Inch) op ware grootte. Hoe meer puntjes per inch, hoe scherper het plaatje. Bij 300 DPI kan het menselijk oog de losse puntjes niet meer onderscheiden en zie je dus een vloeiende foto. Hoe groter de afbeelding, hoe meer pixels er nodig zijn voor een goed resultaat.

Er zijn diverse manieren om de resolutie van een afbeelding te controleren, maar het makkelijkste is om even in te zoomen op de foto. Daarnaast kun je het aantal pixels zien in Windows Verkenner. Ook de bestandsgrootte is een indicatie. Groter dan 1 MB is meestal groot genoeg (afhankelijk van formaat), kleiner dan 100 kB is vrijwel altijd ongeschikt.

GRATIS AFBEELDINGEN

De meeste plaatjes die gratis van internet worden geplukt zijn volledig ongeschikt.

Vaak hebben afbeeldingen op internet een resolutie van slechts 72 DPI. Op het eerste gezicht lijken ze in orde, maar als je gaat inzoomen zie je blokjes. De print zal dan ook onscherp worden.

Daarnaast loop je risico qua copyright, zelfs als jouw afbeeldingen van een speciale website met gratis foto’s komen. Vaak zijn er beperkingen voor commercieel gebruik. In andere gevallen word je bewust misleid. Tussen de gratis foto’s – het lokaas –
staan dan foto’s waar wél voor betaald moet worden. Dat is echter niet heel duidelijk en deze foto’s zijn net zo makkelijk te downloaden. Als je ze per ongeluk gebruikt volgt een factuur met hoge kosten (ik heb al bedragen van 800 euro gehoord) en juridische dreigementen. Dit is het verdienmodel van bedrijven zoals o.a. Getty Images. Let dus op!

Toch gratis plaatjes gebruiken? Deze tips kreeg ik van andere auteurs:

Gratis ikonen:

Ook handig, gratis fonts:

NEW YORK LIBRARY COLLECTION

Op zoek naar een gratis afbeelding voor jouw boekomslag? In de New York Public Library Collection vind je duizenden bijzondere foto’s die je kunt gebruiken voor jouw boek.

Meestal raden wij het af gratis foto’s van het internet te plukken, want het geeft zelden een goed resultaat. Echter, bij toeval stuitten wij op een unieke collectie oude foto’s die grotendeels wél bruikbaar zijn. De New York Public Library heeft ruim 600.000 afbeeldingen gedigitaliseerd. Prachtige sfeerbeelden, met inkijkjes in het dagelijks leven rond de eeuwwisseling, maar ook architectuur, ansichtkaarten en tekeningen. Het goede nieuws is dat een groot deel van deze foto’s GRATIS te gebruiken is. Je kunt op trefwoord zoeken en de afbeeldingen eenvoudig downloaden. Er zijn twee dingen waar je even op moet letten:

  • Sommige foto’s zijn op hoge resolutie gratis te downloaden, anderen alleen op mindere kwaliteit. Als je de foto groot wil gebruiken (bijvoorbeeld over de hele boekomslag), dan hebben we echt die hogere resolutie nodig (minimaal +- 1500 pixels breed).
  • Niet alle foto’s zijn rechtenvrij. Als er nog auteursrecht op rust, staat dat steeds bij de betreffende foto vermeld. Gebruik die foto’s dan a.u.b. ook niet!

STOCKPHOTO’S

Niet iedereen is naast auteur ook een goede fotograaf. Het is dus geen schande stockphoto’s te kopen.

Soms is het handig gebruik te maken van ‘stockphoto’s’. Dat zijn foto’s die men tegen een relatief kleine vergoeding kan gebruiken. Wij werken met www.shutterstock.com. Op die site heb je keuze uit 100 miljoen foto’s, maar ook achtergrondmotieven, logo’s en icoontjes. Op die manier weet je zeker dat de afbeeldingen voldoende van kwaliteit zijn én kan er later geen probleem ontstaan over illegaal gebruik.

Je hoeft niet per se zelf een account aan te maken bij Shutterstock. Wij kunnen de foto ook voor je downloaden. Dat kost € 20 per foto. Die foto mag voor dit bedrag slechts één keer gebruikt worden in een ontwerp. Om die reden sturen wij nooit de losse foto naar je door. Het gewenste fotonummer kun je doorgeven in het offerteformulier. Wij plaatsen deze dan in de template van je keuze. Je kunt deze foto’s dus alleen gebruiken in combinatie met een template van ons, waarbij wij het hele ontwerp verzorgen.

FOTOGRAAF INHUREN

Soms is een standaard stockfoto niet voldoende en is het beter om te investeren in een professionele foto.

Bijvoorbeeld bij levensverhalen adviseren wij een professionele portretfoto te laten maken voor de omslag. Hieraan zijn natuurlijk kosten verbonden, maar dat is een afweging die je zelf moet maken.

Hieronder vind je een lijst met externe fotografen die werden aanbevolen door andere auteurs. Je kunt rechtstreeks met hen contact opnemen. Vraag altijd vooraf een offerte aan je fotograaf. Daarnaast is het belangrijk om afspraken te maken over het gebruik van de foto’s. Wettelijk gezien heeft de fotograaf de rechten en mag je de foto die gemaakt werd voor je boekomslag niet zomaar gebruiken voor bijvoorbeeld een flyer. Dat wil je natuurlijk wél. Kies dus voor een fotograaf die óók voor het overige gebruik een redelijke prijs vraagt en leg die afspraken vooraf vast.

OPDRACHT | SELECTEER AFBEELDINGEN

Afbeeldingen zijn bepalend voor de ‘look & feel” van jouw boek.

Zorg dat je nu alvast de afbeeldingen selecteert die je zou willen gebruiken. Nummer alle bruikbare afbeeldingen en zet ze apart in een mapje als losse JPG. Hou daarbij rekening met de kwaliteit van de afbeeldingen, maar ook met de kwantiteit. Teveel afbeeldingen maken jouw boek duurder, dus wees streng voor jezelf!

OPDRACHT | MAAK BIJSCHRIFTEN

Zonder fotobijschrift weet jouw lezer misschien niet waar hij naar kijkt.

Schrijf voor iedere foto een bijschrift. Het moet vooral kort zijn – anders kan het storend zijn – maar moet wel minimaal namen, plaats en jaartal bevatten.

OPDRACHT | MARKEER POSITIE

Jouw vormgever weet niet wie oom Jan is, dus geef aan waar iedere foto moet komen.

Nu je alle foto’s hebt voorzien van een nummer en fotobijschrift, moet je bepalen waar iedere foto geplaatst moet worden.  Je moet ze beslist NIET invoegen in het Word-document, want dat is enorm veel extra werk voor de vormgever (die moet ze dan stuk voor stuk exporteren en dat gaat ten koste van de kwaliteit van je foto’s). Het handigst is om op de juiste plek de volgende tekst in te voegen: [hier foto 1]  De haken zorgen ervoor dat wij de locatie snel kunnen vinden.

Ons dreamteam

KIES JOUW FOTOGRAAF

Via onderstaande lijst kun je kiezen uit diverse fotografen, waarmee wij prettig samenwerken. Wij noemen dat ons “dreamteam”. Het zijn externe fotografen (dus NIET bij ons in dienst) en je kunt rechtstreeks contact met hen opnemen.