GASTBLOG | Wat levert een zakelijk boek jou op?
Ben jij een professional? Schrijf dan een zakelijk boek, desnoods met een ghost writer. Wat levert dat je op en waarom zou je?
OMDAT JE ZOVEEL TE VERTELLEN HEBT
Je weet niet hoeveel je weet. Je bent je gewoon niet bewust van alle kennis die je door de jaren heen in je opleiding en je werk hebt opgedaan. Spreek eens met een vakgenoot, een eerstejaars of een klant en je staat versteld hoeveel jij te vertellen hebt! Als tweedejaars student werd ik mentor om nieuwe studenten in de kennismakingsweek te begeleiden. Pas toen had ik door wat ik het eerste jaar allemaal geleerd had en al vanzelfsprekend vond.
Omgekeerd zijn er van die vragen die je altijd krijgt. Van die dingen die je al honderd keer hebt uitgelegd. Je hebt zelden de tijd en al lang geen zin meer om het nóg een keer uit te leggen. Ja, de korte versie, maar eigenlijk zou je ze een jaar lang colleges kunnen geven om alle nuances te kunnen doorgronden.
Als je dan gaat opschrijven wat je allemaal weet, ontdek je niet alleen hoeveel ongelooflijk veel weet, maar bovendien helpt het je om dat allemaal te ordenen. Het werkt fantastisch voor je zelfvertrouwen en je inzicht. En de volgende keer zeg je gewoon: “Lees mijn boek!”
WIE ZIT DAAR NU OP TE WACHTEN?
Niemand zit op jouw boek te wachten. Want niemand weet nog dat je een zakelijk boek gaat schrijven. Maar die verwachting kun je creëren door online en offline je boek al aan te kondigen. Vervolgens kun je volledig onafhankelijk van alles en iedereen zorgen dat dat boek er ook daadwerkelijk komt. Want met print on demand bepaal je dat helemaal zelf. Je hoeft het alleen nog te schrijven.
OM LEZINGEN EN WORKSHOPS TE KUNNEN GEVEN
Je wilt graag eens op het podium jouw visie uiteen zetten. Als je een zakelijk boek hebt geschreven, kun je jezelf gemakkelijker uitnodigen. Alleen al het feit dat je een boek hebt geschreven straalt voldoende autoriteit uit om jou als spreker geloofwaardigheid te bieden. Verder biedt een boek je meteen de structuur voor je lezing en voor de opzet van bijvoorbeeld een workshop. Bij die workshop kun je je boek ook nog eens uitdelen, want als mensen eenmaal enthousiast zijn willen ze alles van je hebben.
OMDAT EEN ZAKELIJK BOEK JE EXPERTISE BEVESTIGT
Met een zakelijk boek op je naam vindt men je vanzelfsprekend een expert: een etiket dat je zonder boek veel moeilijker verwerft. Dat straalt bovendien af op je bedrijf. En een boek op je website doet zoveel als een overtuigende aanbeveling. Bovendien bepalen het onderwerp en de insteek van je boek het type projecten dat je voortaan krijgt toegeschoven.
OM JE CARRIÈRE TE BOOSTEN
‘Auteur’ doet het goed op je cv en LinkedIn. Je leidinggevende waardeert het dat je ook buiten je werk met je vak bezig bent, je krijgt leukere opdrachten (die dus passen bij het onderwerp waarover je geschreven hebt) en bij een sollicitatie onderscheid je je ten opzichte van alle andere kandidaten. Dit werkt natuurlijk ook wanneer je zelfstandige bent of je eigen bedrijf hebt.
Net als acteurs met succesvolle rollen, kan een succesvol boek je carrière ook enigszins beperken: men ziet jou, net als de acteur, alleen in die ene rol. Wil je daarom een grotere afwisseling in het type projecten, schrijf dan verschillende boeken. Of een hele serie.
OM EEN NETWERK TE BOUWEN OP JE VAKGEBIED
Vraag vakgenoten die je bewondert voor een interview in je boek. Beperk je niet tot Nederland en stap vooral ook af op ‘concurrenten’. Vraag een hoogleraar of een andere topper om een voorwoord te schrijven. Vraag klanten uit over projecten die je voor hen hebt uitgevoerd. Doe onderzoek bij potentiële opdrachtgevers uit je doelgroep. Uiteraard stuur je iedereen een exemplaar van het boek. Creëer, kortom, een compleet netwerk. Daar kun je nog jaren uit putten. Zo schreef ik een rapport op basis van 300 websites die ik onderzocht en 60 gesprekken die ik had met mensen uit mijn doelgroep. Dit heeft mij regelrecht klanten opgeleverd.
OM TE GROEIEN IN JE VAK
Hoewel je je visie scherp hebt en echt heel goed bent in je vak, is enig onderzoek voor je boek onontbeerlijk. Je zet alles nog eens op een rijtje. Je doorleeft je eigen inzichten nog eens opnieuw. Auteurs van een zakelijk boek lijken niet alleen beter in hun vak, ze worden het ook, alleen al door het schrijven ervan. Niet zelden scherp je je visie verder aan, krijg je nieuwe inzichten en doorleef je je eigen theorie op een dieper niveau.
OM WEG TE GEVEN ALS UNIEK RELATIEGESCHENK
Organiseer een zakelijk evenement voor de presentatie van je boek. Geef het weg aan bestaande klanten om ze vast te houden en aan potentiële opdrachtgevers om ze te werven. Geef het aan het begin van een acquisitiegesprek of met kerst. Een beter relatiegeschenk bestaat er niet.
ALS PURE PROMOTIE
De presentatie van een zakelijk boek is een nieuwsfeit. Waar de start van je bedrijf, de lancering van een spectaculair product of een geslaagd project als reclame terzijde worden geschoven door vrijwel alle redacties, is een boek wél nieuwswaardig. Ook voor gerenommeerde media, vaktijdschriften, websites, radio en tv. Bespreek dan wel de inhoud van je vak, en maak geen reclame voor je bedrijf. Dat werkt namelijk averechts en daarom knappen redacties daar ook op af.
MAAR NIET OM RIJK TE WORDEN
Er zijn mensen die rijk worden van het schrijven van een boek. In Nederland is dat een handvol. Dat komt deels door ons beperkte taalgebied, maar ook als je in het Engels schrijft kun je beter je baan nog niet opzeggen, zoals op de website van Booksupport te lezen is. Een boek is hooguit een middel om jezelf en je bedrijf te promoten. Het boek zelf kun je beter als investering zien, zowel in tijd, geld als moeite. Schrijf dus een zakelijk boek als je werkelijk iets te vertellen hebt op je vakgebied.
Twijfel je daaraan? Ik niet. Als jij midden in je opleiding zit, heb jij de meest actuele kennis van je vakgebied – iets waar meer ervaren vakgenoten naar snakken. Maar heb je ervaring, dan is dat juist waar anderen iets aan hebben. Alle professionals kunnen wel iets leren van vakgenoten – als ze ervoor openstaan. En staat het in een boek, dan staan mensen ervoor open. Zo simpel is het. Dus schrijf dat boek. Begin vandaag nog.
GASTBLOGGER CAROLINE D. VAN WIJK
Gastblogger Caroline D. van Wijk van Cline Communicatie schreef diverse boeken: Implementeren, het speelveld in de praktijk (als coauteur), De Blogbijbel, Nu Moet Je Toch Echt Iets Aan Je Website Doen, twee romans en tientallen verhalen. Zij redigeerde honderden blogartikelen en tientallen zakelijke boeken. Daarnaast schrijft ze zakelijke verhalen in het kader van storytelling.
EXTRA INFORMATIE
Klik hier voor voor een compleet overzicht van alle tips bij de Academy.