TIP 57 | adressen voor persbericht

 

persbericht

Begin ruim voor de verschijning van jouw boek met het verzamelen van redactieadressen, zodat je extra stress rond de kikck-off vermijdt. 

Een perslijst is een lijst met namen en adressen van kranten, journalisten, tijdschriften, vakbladen, dagbladen, sponsored magazines, bookbloggers en iedereen die jij een persbericht zou willen sturen. Een persbericht is nadrukkelijk géén advertentie. Het is een uitnodiging tot het schrijven van een redactioneel artikel.

 

WAAR VIND JE ADRESSEN

Persadressen verzamelen is niet moeilijk, maar wel veel werk. Het werkt het best als jij deze lijst zelf samenstelt. Jij weet immers waar jouw doelgroep zich bevindt. Probeer zoveel mogelijk e-mailadressen te verzamelen van bladen en websites wiens lezers geïnteresseerd zouden kunnen zijn in jouw onderwerp. Vrijwel altijd staat het e-mailadres van de redactie op de website of in de krant zelf. We adviseren je deze adressen in MS Excell te zetten. Dat is handig als je er later voor zou willen kiezen om het verzenden uit te besteden.

 

LOKALE KRANTEN

Bij de lokale kranten – ook wel “plaatselijke sufferdjes” genoemd is de kans op persaandacht groter. Dus neem ook plaatselijke kranten in het bestand op én vergeet niet jouw link met de regio duidelijk in het persbericht te vermelden. Bijvoorbeeld: “Delftse auteur schrijft over opgroeien in de oorlog”. Kijk even op www.kranten.com om te zien of je geen kranten bent vergeten. 

 

VAKBLADEN

Schrijf jij over een heel specifiek onderwerp? Vergeet dan vakbladen en internetfora niet. Denk ook aan verenigingen op dat gebied (bijvoorbeeld patiëntenverenigingen, hondenclubs etc.).Voor deze doelgroep is het belangrijk dat in het persbericht wordt vermeld wat jouw expertise is en hoeveel ervaring je hebt op dat gebied.  Je vindt de een hoop tijdschriften keurig gesorteerd op doelgroep op wikipedia.

 

JOURNALISTEN

Sommige journalisten zijn gespecialiseerd in bepaalde onderwerpen, of hebben er simpelweg meer feeling mee. Zoek dus eens op Google om te zien welke journalisten eerder over jouw onderwerp schreven. Vaak lukt het om deze journalisten op LinkedIn te vinden. Zorg dat op jouw eigen LinkedIn-profiel duidelijk is waar je over schrijft en stuur vervolgens een vriendschapsverzoek naar de betreffende journalist. Het is belangrijk dat je gedurende een langere periode een band opbouwt met deze journalisten. Dat kun je doen door bijvoorbeeld hun berichten te “liken” of te voorzien van commentaar. Ook daar geldt:  zorg dat je vriendelijk & oprecht bent. Na verloop van tijd gaan zij jouw naam herkennen. Als dan jouw persbericht verschijnt, is er een grotere kans dat zij bereid zijn er een mooi artikel over te schrijven.

 

VIDM.NL

Op het platform VIDM.nl (Vaker in de media) komen deskundigen en journalisten samen. De site is deels gratis, maar met een lidmaatschap heb je toegang tot meer diensten. Absoluut een zinvolle investering voor auteurs die de ambitie hebben interviews te geven. Vooral de medialunches (ontmoetingen met journalisten) en de database (met contactgegevens van meer dan 1300 journalisten) zijn zeer waardevol. Daarnaast kun je hier ook mediatrainingen volgen.

 

PERSADRESSEN KOPEN

Natuurlijk kun je ook persadressen kopen. Minder bewerkelijk, wel veel duurder. De bekendste en compleetste mediadatabase vind je op www.handboeknederlandsepers.nl. Je kunt hier alle persadressen downloaden. Dat kost – bij een eenmalige registratie – ongeveer één euro per adres.

Daarnaast kun je gebruikmaken van de diensten van bookpromotor Nancy Walburg, die een hele lijst met persadressen voor auteurs heeft verzameld. Voor ongeveer € 60,- verstuurt zij jouw persbericht naar haar perslijst. Het nadeel is dat je géén lijst met adressen van haar krijgt, dus niet kunt nabellen. Bovendien is haar lijst natuurlijk niet specifiek voor jouw doelgroep. Het voordeel is dat je wel in één keer honderden journalisten en boekbloggers bereikt.

 

PERSBUREAUS

Veel redacties maken gebruik van online persbureaus, die persberichten op hun website publiceren. Ook jij kunt jouw berichten daar plaatsen.

Je kunt zelf persberichten plaatsen op verschillende websites. Sommige zijn gratis:

Voor anderen moet je betalen:

 

 

PERSBERICHTEN VAN ONZE AUTEURS