TIP 55 | Fans verzamelen op social media

 

Wacht niet met social media tot het boek klaar is, maar betrek het publiek vanaf het begin bij het hele proces.

Nu je de informatie over jezelf als auteur compleet hebt, is social media de snelste én goedkoopste manier om dit te delen met een grote groep mensen. Social media wordt steeds belangrijker in de strijd om de lezer. Hoe meer mensen je toevoegt op social media, hoe groter het bereik. Het kost tijd om zo’n netwerk op te bouwen, dus start zo snel mogelijk.

Social media, het woord zegt het al, werkt alleen als je daadwerkelijk sociaal en oprecht betrokken bent. Het is niet voldoende om er alleen even een gratis advertentie op te knallen als jouw boek verschijnt. Dat wekt niet de indruk dat je betrokken bent. Het is belangrijk om vanaf het begin van het schrijfproces tijd en aandacht te steken in het verzamelen van fans. Maak dus nieuwe vrienden, reageer op berichten, deel en stel vragen. Liefst iedere dag!

BEZORGD OVER PRIVACY

Ik kom nog steeds auteurs tegen zonder social media. Jammer, want je maakt het jezelf wel lastiger!

Ben je bezorgd over je privacy? Bedenk dan dat je zélf bepaalt wat je erop zet en wat niet. Je kunt het ook puur zakelijk gebruiken. De directeur van Unilever zet zijn vakantiekiekjes ook niet online voor alle klanten.

START METEEN MET FACEBOOK

Maak in ieder geval een gratis account aan voor Facebook. Facebook heeft een aantal voordelen ten opzichte van andere kanalen.

Het is belangrijk dat jouw Facebookpagina er goed uitziet vóórdat je vrienden gaat toevoegen. Plaats daarom alvast een aantal “statusupdates”, zodat er wat te lezen valt. Het werkt het best als je een filmpje of mooie foto met een stuk inhoudelijke tekst combineert. Deze tekst wordt overigens ook door Google opgepikt, zie dat maar als een bonus. Zorg daarnaast voor een mooie header (= grote afbeelding boven aan je Facebookpagina) en een goede profielfoto

LIKE, VOLG & DEEL

Facebook weet heel veel over alle gebruikers en daar kun jij je voordeel mee doen. Met de juiste kennis heb je veel invloed op wie jouw berichten ziet.

Het is belangrijk je te realiseren dat jouw berichten niet aan al jouw Facebookvrienden worden getoond. Er staan zoveel berichten in de tijdlijn, dat Facebook moet kiezen wat wel of niet wordt getoond. Die keuze baseren ze op een ingewikkelde formule. Dit Facebook algoritme noemen we de “edgerank”. Daardoor ziet gemiddeld slechts 16% van jouw “fans” de berichten. Je kunt de edgerank-score beïnvloeden en zorgen dat jouw bericht vaker wordt getoond. Dat is een studie op zich, maar hier toch even in het kort:

  • Lok reacties uit, want iemand die reageert krijgt jouw berichten daarna ook vaker te zien.
  • De inhoud is van invloed. De beste scores zijn voor foto’s en video’s met een tekst erbij.
  • Veel likes verhogen de score, maar reacties wegen zwaarder mee dan likes.
  • Tijd is ook een factor. Oude berichten verdwijnen naar de achtergrond.

Er zijn wat trucjes om het proces te versnellen:

  • Iemand die actiever is – en bijvoorbeeld veel likes uitdeelt en reageert op anderen – zal meer “vrienden” zal maken. Deze vrienden reageren (hopelijk) weer op jouw berichten en vervolgens zal Facebook jouw bericht aan meer mensen tonen. 
  • Je kunt met een groepje mensen afspreken elkaar te helpen. Als een bericht snel een aantal likes en reacties krijgt, werkt dat positief.
  • Door derden te taggen (denk ook aan illustrators, editors en fotografen) is je bericht zichtbaar voor hun vrienden en wordt je bereik dus groter. Ga daar spaarzaam mee om, want grote mensen taggen die niets met jouw bericht te maken hebben, werkt contra-productief.
  • Op een zakelijke fanpage kun je iedereen die een artikel een like geeft meteen uitnodigen om ook je pagina te liken. Als ze de uitnodiging accepteren zien ze volgende berichten (deels) ook.

OPDRACHT | VOEG ONS TOE OP SOCIAL MEDIA

Het is handig onze zakelijke facebook-pagina te “liken”. 

  • Like de Facebook-pagina van Booksupport. Wij gebruiken Facebook dagelijks voor communicatie met onze auteurs. We delen hier tips voor auteurs over uiteenlopende onderwerpen die niet in ons stappenplan staan, zoals bijvoorbeeld events en schrijfwedstrijden.
  • Wij delen alleen boekennieuws op onze Facebookpagina van auteurs die ons ook actief liken, volgen en delen. Alleen dan kunnen we je “taggen” (toevoegen aan het bericht).
  • We proberen zoveel mogelijk berichten van onze volgers te delen, maar het is belangrijk je te realiseren dat niemand alle berichten krijgt te zien in de tijdlijn. Wij ook niet. En wat we niet zien, kunnen we niet delen. Het is dus slim om ons te taggen in bijvoorbeeld berichten over boekpresentaties, promotieactiviteiten etc. Door @booksupport toe te voegen aan berichten, krijgen we een seintje dat je relevante informatie hebt gedeeld. 
  • Natuurlijk wordt het sowieso gewaardeerd als jullie onze berichten liken en delen, maar als meer auteurs dit doen, classificeert Facebook ons als “belangrijk” en zal onze berichten over jullie boeken ook aan een groter publiek laten zien. Dat is dus ook in jullie voordeel.

OPDRACHT | PIMP JE PROFIEL

Vermeld in al jouw social media profielen dat je auteur bent!

ZAKELIJKE FANPAGE

Je kunt onder je persoonlijke Facebookpagina een extra pagina (fanpage) voor zakelijk gebruik hangen.

Een fanpage heeft zeker voordelen:

  • Je kunt anderen medebeheerder maken.
  • Je kunt de resultaten van je campagnes beter bijhouden.
  • Voor jouw persoonlijke Facebookpagina moet men zich aanmelden als “vriend” en dat moet jij goedkeuren. Bij een fanpage hoeft men alleen op “like” te klikken om de status-updates te zien.
  • Je voorkomt bovendien dat wildvreemden jouw persoonlijke status-updates zien.
  • Ruimere mogelijkheden voor adverteren.
  • Je kunt vrienden via je persoonlijke pagina uitnodigen deze fanpage te “liken”.

En dan wordt ook een nadeel duidelijk: de ervaring leert dat een deel van jouw vrienden zo’n fanpage niet zal “liken” en jouw boodschap niet zal zien. En een fanpage met drie likes is echt erg sneu. Likes kopen raad ik echter af omdat deze mensen geen enkele interesse hebben in jouw product. Je zal andere manieren moeten verzinnen om publiek te lokken.

En dan een heel belangrijk onderwerp: probeer vooral “fans” te werven die daadwerkelijk interesse in jouw onderwerp hebben.  Dit klinkt gek, maar je échte vrienden zijn niet per se het publiek dat je nodig hebt. Sterker nog, vrienden en familie kunnen je bestand vervuilen met vervelende gevolgen.

Even een voorbeeld: jouw hele familie werkt als timmerman en je hebt een boek geschreven over treinen. Lief van ze dat ze jouw pagina liken, ondanks dat ze niets met het onderwerp hebben. Alleen jammer dat Facebook nu denkt dat jouw pagina kennelijk vooral interessant is voor mensen in de bouw. Je kunt bij Facebook bijvoorbeeld adverteren richting anderen die dezelfde interesses hebben als jouw volgers, maar die optie kun je dan dus niet meer gebruiken. We zien dus liever minder volgers, maar dan wel in de juiste doelgroep.

OPDRACHT | FACEBOOK FANPAGE MAKEN

Het kost tijd om jouw social media bereik te laten groeien. Begin er daarom meteen mee.

Waarschijnlijk had je al een persoonlijke facebookpagina (of maak die anders nu even aan), maar voor jouw boek is een zakelijke “fanpage” handig. Het grootste voordeel is dat je er tegen verrassend lage kosten heel gericht mee kunt adverteren. Om dit efficiënt te doen, is het belangrijk te zorgen dat je al een aantal volgers hebt, liefst mensen in jouw doelgroep.

Zorg voor een aantrekkelijke “fanpage”:

  • Maak de fanpage aan
  • Zorg voor een nette header en vul alle gegevens zorgvuldig in
  • Deel een video + middellange tekst (bijvoorbeeld waarin je uitlegt wat je plannen zijn)
  • Deel een foto + middellange tekst (bijvoorbeeld over iets wat je inspireert)
  • Deel een link naar je eigen website (liefst naar iets actueels)
  • Deel 1 of 2 links naar artikelen op andere websites
  • NADAT je voor wat vulling hebt gezorgd, nodig je wat goede vrienden uit.
  • Vraag hen om een 5-sterren beoordeling
  • DAARNA nodig je anderen uit (via de functie “vrienden uitnodigen”)
  • Plaats de komende tijd minimaal 2x per week een bericht

FACEBOOK SHOP

De Facebook-shop is een leuke extra optie die je zeker zou moeten proberen.

Op een zakelijke pagina kun je – helemaal gratis – een shop aanmaken en producten invoeren. Die worden dan zichtbaar op jouw Facebookpagina. Leuk, maar het écht handige is dat je die producten ook kunt “taggen” in foto’s. Bijvoorbeeld, bij de foto van jouw boekpresentatie komt dan een extra link met “getoonde producten”. Zo vergroot je de zichtbaarheid en verlaag je aankoopdrempels.

PROMOTIE VIA GROEPEN

De nieuwsgroepen zijn interessant voor onze auteurs. Wie actief deelneemt aan Facebook- en LinkedIn-groepen, wordt sneller opgemerkt. Zorg wel dat je niet alleen ‘spamt’, maar echt een zinnige bijdrage levert aan de discussies.

Mensen met een gezamenlijke interesse vinden elkaar in groepen, zowel op Facebook als op op Linkedin. Je kunt zo’n groep zien als een soort stamtafel in een café. Je kunt daar niet naar binnen rennen, je reclame op tafel dumpen en wegrennen. Dan werkt het niet. Je zorgt éérst dat je een band met de groep krijgt door hen te volgen en af en toe een commentaar te plaatsen op hun berichten. Pas na geruime tijd kun je voorzichtig gaan melden waar je zelf mee bezig bent. Wees voorzichtig met al te commerciële boodschappen, die worden in veel groepen niet gewaardeerd. Het is verstandiger dit een beetje te verstoppen in een inhoudelijk verhaal.

Veel auteurs komen samen in groepen met andere schrijvers en dat is leuk en leerzaam, maar zij zijn waarschijnlijk niet jouw doelgroep. Heb jij een boek over treinen geschreven, richt je dan op machinisten, niet op auteurs. Zoek op social media dus vooral naar groepen die interessant zijn voor jouw lezers, niet per se waar jijzelf in past.

In verschillende groepen op Facebook is er ook gelegenheid jouw boek te promoten. Bewerkelijk, maar wel gratis:

OPDRACHT | WORD LID VAN GROEPEN

Zoek op social media naar groepen die interessant zijn voor jouw lezers (niet per se waar jijzelf in past) en meng je in de discussies.

LINKEDIN

Vergeet niet jouw boek als publicatie te vermelden op LinkedIn, zelfs als het geen link met je beroep heeft.

LinkedIn (gratis) werkt in grote lijnen hetzelfde als Facebook. Het is natuurlijk wel wat formeler en wordt vooral ingezet door zakelijke gebruikers. Wij gebruiken LinkedIn minder intensief, want commerciële mededelingen worden vaak opgevat als spam door andere gebruikers. LinkedIn heeft een aantal handige functies die jij als auteur wel kunt gebruiken:

  • Neem het boek als “publicatie” op onder het kopje “prestaties”. Dat staat niet alleen goed op je CV, het helpt ook weer om gevonden te worden op Google. Voor nóg meer exposure, kun je mensen die eraan hebben meegewerkt – bijvoorbeeld een editor of een illustrator – “taggen”.
  • Schrijf niet alleen kortere bijdragen, maar kies af en toe ook voor de langere “artikelen”. Dat is een mooie plek om bijvoorbeeld een stuk uit het boek de delen.

MAXIMAAL 3 KANALEN

Er zijn vele opties, maar beperk je tot maximaal 3 social media kanalen om het beheersbaar te houden.

Naast Facebook zijn er natuurlijk nog vele andere platforms, die zich vaak toeleggen op een bepaalde activiteit (zoals Goodreads voor boeken) of op een bepaalde doelgroep (zoals TikTok, Snapchat en Instagram voor jeugd). Kijk niet alleen naar wat bij jouw doelgroep populair is. Je moet er zelf ook feeling mee hebben. Niet iedereen is geschikt voor een videokanaal op Youtube.

Beperk het tot de belangrijkste kanalen en voorkom dat social media een (onbetaalde) fulltime baan wordt. Je moet immers niet alleen berichten posten, maar ook reageren op andere gebruikers.

EXTRA INFORMATIE

Klik hier voor voor een compleet overzicht van alle tips bij de Academy.