Stap 1 
boekplan

BLOG | Profielfoto testen

 

Op Photofeeler.com kun je laten testen hoe jouw profielfoto overkomt op andere mensen. En zij zijn pijnlijk eerlijk.

PERSONAL BRANDING VIA PROFIELFOTO’S

Die profielfoto, zowel op social media als op de achterzijde van de omslag, is dus heel belangrijk voor jouw personal branding. Vaak is dat het enige wat mensen zien van een auteur. En daar zit ook meteen het venijn: vreemden zien jouw profielfoto heel anders dan jijzelf!

Photofeeler verandert de manier waarop je naar jezelf kijkt. Of in ieder geval de manier waarop je naar je profielfoto’s kijkt. Via de website van Photofeeler kun je gratis laten testen wat andere mensen van jouw foto vinden. Door ook andere mensen te beoordelen, kun je punten verdienen waarmee je nieuwe tests kan uitvoeren, bijvoorbeeld met aangepaste foto’s. Iedere reviewer geeft aan in hoeverre hij jou competent, aardig of invloedrijk vindt. Daarnaast kunnen ze ook aanvullende opmerkingen plaatsen. Natuurlijk is het slechts een eerste indruk op basis van die ene foto, maar veel lezers zien van een auteur ook niet meer dan dat. Die eerste indruk is dus belangrijk.

PIJNLIJK EERLIJK

Vanzelfsprekend heb ik de test zelf met mijn eigen profielfoto ook gedaan. En andere mensen beoordeeld. Héérlijk, ongegeneerd andere mensen – lekker anoniem – zeggen wat je van die strandfoto als zakelijke profielfoto vindt. Want biecht eens op, heb jij ooit tegen een LinkedIn-contact gezegd dat ie minder professioneel lijkt omdat hij samen met z’n kind op de foto staat? Op Photofeeler zijn mensen wél eerlijk. Pijnlijk eerlijk zelfs. Daar moet je dus even doorheen, om vervolgens de uitkomsten te analyseren. Photofeeler verandert de manier waarop je naar jezelf kijkt. Of in ieder geval de manier waarop je naar je profielfoto’s kijkt. Straalt jouw foto uit wat nodig is om jouw eigen boek te verkopen?

profielfoto auteur testenPHOTOFEELER  OVER MIJN PROFIELFOTO

Nieuwsgierig naar de resultaten voor mijn eigen profielfoto? Na de eerste ronde kwam eruit dat ik bepaald niet zo “likable” ben. Slechts 13% vond mij aardig overkomen. Mooi. Dat was destijds ook precies de opdracht aan de fotograaf: “Probeer van mij niet zo’n schaapachtig lachend lief vrouwtje te maken, want dat is niet wie ik ben.” Ik wilde graag overkomen als een zakelijke professional met veel ervaring. Zo ‘n 63% vond mij “competent” en 78% “influential”, dus missie geslaagd.

De verrassing kwam in de tweede ronde. Voor een nauwkeuriger resultaat liet ik dezelfde foto nogmaals beoordelen door een grotere groep mensen. Ineens kwam er een compleet ander resultaat uit: wel 47% klikte op “likable”, maar men vond mij aanzienlijk minder “competent”. Auw. Toen ik de aanvullende opmerkingen las, werd het verschil ineens duidelijk. De eerste ronde was door Nederlanders beoordeeld, de tweede ronde door Amerikanen, waarschijnlijk vanwege het tijdstip. Hier zit een aanzienlijk cultuurverschil, waarbij Amerikanen meer gewend zijn aan een “kille look” op zakelijk vlak. Wat betekent dit voor jou? Het tijdstip beïnvloed kennelijk de resultaten, dus probeer de test te doen als “Amerika slaapt”. En bedenk vooraf wat je uit wil stralen. Als kinderboeken-schrijfster wil je misschien wat liever overkomen. Als auteur van boeken met bedrijfsadviezen misschien juist niet.

OPDRACHT | TEST JE EIGEN PROFIELFOTO

Test hoe anderen jou zien.

Maak een account aan op www.photofeeler.com en laat wildvreemden jouw foto beoordelen. Dit kan confronterend zijn, maar ook heel verhelderend werken!

Ons dreamteam

KIES JOUW FOTOGRAAF

Goede fotograaf nodig? Maak kennis met het dreamteam! Via onderstaande lijst kun je kiezen uit diverse fotografen, waarmee wij prettig samenwerken. Wij noemen dat ons “dreamteam”. Het zijn externe zelfstandigen (dus NIET bij ons in dienst) en je kunt rechtstreeks contact met hen opnemen.