GASTBLOG | 5 ingrediënten voor goede social mediaberichten
Een effectief bericht schud je niet zomaar uit je mouw. Met deze vijf tips trek jij de aandacht.
Als het goed is, heb je hard gewerkt om fans te verzamelen op social media. En nu, vlak voor de kick-off van jouw boek, wordt het tijd om te oogsten.
Eerder hebben we je tips gegeven om nieuwe mensen te bereiken en fans te verzamelen. We hopen dat je ondertussen nieuwe vrienden hebt gemaakt onder jouw doelgroep.
“Engagement” betekent simpelweg dat je mensen alvast betrekt bij de totstandkoming van jouw boek.
Engagement heeft als voordeel dat deze betrokken mensen geneigd zijn jouw boek later te bestellen en te promoten. Daarnaast is het voor jou als auteur/uitgever een groot voordeel dat je precies weet wat jouw doelgroep denkt. Meestal gebruikt men social media om engagement te creëren. Het is slim om hier niet al te ver voor de kick-off mee te starten. Je wil namelijk niet dat ze het alweer vergeten zijn als het boek besteld kan worden.
Een effectief bericht schud je niet zomaar uit je mouw. Met deze vijf tips trek jij de aandacht.
Voor de meeste auteurs is de ontvangst van het proefboek echt “een momentje”.
“The unboxing” van de eerste levering boeken is ook een leuk moment om te delen op social media.
Nu de kick-off dichterbij komt, raden we je aan om vaker berichten te plaatsen.
Auteurs zijn geneigd om te denken “nu weten ze het allemaal wel”. In de praktijk valt dat erg tegen. Je moet bedenken dat het facebook algoritme misschien maar 10% van jouw volgers een bepaald bericht toont. En die 10% zit waarschijnlijk gedachteloos te scrollen tijdens de lunch, dus die zien niet eens de helft. Daarom is het slim om je boodschap te herhalen, zonder dat het saai wordt voor mensen die wél alles volgen. Dat kun je bereiken door verschillende soorten berichten te plaatsen:
Nu de leden van diverse Facebook- en LinkedIn-groepen je al een beetje kennen na het “zaaien“, kun je voorzichtig berichten gaan plaatsen over je boek.
Wees voorzichtig met al te commerciële boodschappen, die worden in veel groepen niet gewaardeerd. Het is verstandiger dit een beetje te verstoppen in een inhoudelijk verhaal of uitnodiging voor de boekpresentatie. Hier geldt juist dat je niet teveel moet herhalen, want voor groepen werkt het algoritme anders. Herhaling wekt hier juist irritatie en kan ervoor zorgen dat je uit te groep wordt gegooid.
Wie op Facebook een fanpage heeft kan binnen een paar minuten een advertentiecampagne starten.
Een zakelijke pagina (“fanpage”) biedt interessante mogelijkheden voor adverteerders met een budget vanaf 1 euro per dag. De gewone advertenties (rechts van de tijdlijn) kennen we allemaal. Maar wist je dat je – tegen betaling – ook een bericht in de tijdlijn kan promoten? Daarmee wordt dit bericht zichtbaar buiten je vriendenkring.
Facebook weet veel over ons. Waar wonen we? Wie kennen we? Wat vinden we leuk? Op basis van die gegevens laat Facebook adverteerders zelf doelgroepen selecteren. En dat gaat verder dan je denkt. Je kunt bijvoorbeeld een bericht tonen aan de vrienden van jouw vrienden. Of aan iedereen jonger dan 50 jaar in Zeeland die van watersport houdt. Aan iedereen die op je mailinglist staat. Ja, zelfs aan iedereen die recent op jouw website is geweest. Dit laatste noemen we “remarketing”.
Hootsuite maakt het makkelijk om verschillende social media platforms bij te houden.
Er bestaat gratis software waarmee je eenvoudig meerdere social media accounts kunt beheren, zoals Hootsuite. Mijn ervaring is dat bijvoorbeeld Facebook dit opmerkt en berichten minder vaak toont, met als resultaat dat dit bericht aanzienlijk minder wordt gelezen. Hootsuite is wel handig voor vakanties, want je kunt berichten maanden van te voren agenderen en daarna automatisch laten plaatsen.
Wij werken zelf met Smarterqueue. Deze website – de naam verraadt het al een beetje – zet berichten in een wachtrij om ze desgewenst automatisch te herhalen.
Smarterqueue is super eenvoudig in te richten en helpt ons grote hoeveelheden berichten te organiseren in categorieën. Vervolgens geven we aan welke categorie op welk tijdstip gedeeld mag worden op social media. Bij ons wordt er bijvoorbeeld elke zondagochtend automatisch een bericht geplaatst uit de categorie “auteurs” en elke dinsdag, donderdag en zaterdag iets uit de categorie “boeken”. De betreffende berichten komen vanzelf weer onderaan de lijst en worden opnieuw geplaatst als alle anderen aan de beurt zijn geweest. De content op deze manier recyclen bespaart enorm veel tijd!
Wij adviseren deze software alleen als je heel veel verschillende berichten klaar wil zetten. Als je een te klein aantal automatisch herhaalt, wordt het storend. Wil je meer uitleg of zien hoe het werkt? Boek gewoon even een afspraak in!
Als je via Smarterqueue via deze link aanschaft, ontvangt Stichting Boeksupport een kleine vergoeding, waarmee we weer leuke dingen kunnen organiseren voor auteurs.
We plaatsen graag berichten over jouw boek op onze Facebookpagina, maar we hebben dan wel input van jou nodig.
We kunnen jouw bericht alleen plaatsen als je onderstaand formulier compleet invult. Een bericht kan bestaan uit bijvoorbeeld de aankondiging dat jouw boek binnenkort verschijnt, een uitnodiging voor een boekpresentatie, een krantenknipsel over jouw boek of een link naar een video/booktrailer.
Wij werken met software die berichten in een wachtrij plaatst en dan op volgorde van binnenkomst op onze Facebookpagina zet. We kunnen dus niet exact zeggen wanneer jouw berichten worden geplaatst. Van algemene berichten over boeken (die bijvoorbeeld niet aan een tijd of event gebonden zijn) maken we “evergreens”. Deze worden een jaar lang regelmatig herhaald.
Deze service is uitsluitend beschikbaar voor auteurs die hun boek via Stichting Booksupport publiceren.
Klik hier voor voor een compleet overzicht van alle tips bij de Academy.