TIP 68 | Boekpresentatie
Als uitgever draag je zelf de kosten van de boekpresentatie. Wij bieden hier wel een stukje ondersteuning.
Kleinschalig is handiger. Een boekpresentatie hoeft geen mega-event te zijn om succesvol te zijn. Grote boekpresentaties gaan vaak gepaard met hoge kosten en het is niet zeker dat dit wordt gecompenseerd met hogere verkopen. Wij adviseren daarom de kosten van de boekpresentatie binnen de perken te houden.
- Beperk de gastenlijst | Nodig vooral mensen uit die iets voor jouw boek kunnen betekenen (pers, potentiële klanten etc.) Bekijk het zakelijk, maar wees ook niet te zuinig. Niet iedereen zal ingaan op jouw uitnodiging, en presenteren voor een lege zaal is niet prettig. De presentatie van een levensverhaal kan de aanleiding zijn voor een leuke reünie.
- Kies een goedkope locatie | Een zaal huren is duur en vaak onnodig. In de loop der jaren heb ik veel alternatieve presentatieruimtes gezien: de plaatselijke bibliotheek, boekhandels, de winkel van een familielid, de vergaderruimte van een werkgever, etc. De leukste presentatie was zelfs gewoon bij de auteur thuis, waarbij erwtensoep met roggebrood werd geserveerd.
- Minder consumpties | Jouw gasten verwachten een hapje en drankje. Dit is een forse kostenpost, waarop veel bezuinigd kan worden. Denk daarbij aan werken met consumptiebonnen, het eerste uur alleen koffie serveren of het assortiment verkleinen. Zelfs het tijdstip is van invloed: vroeger op de dag wordt minder gedronken. Als men zelf drank bij een bar mag afhalen, zal dat de drempel verkleinen. Een oude truc is het uitsluitend serveren van goedkope bubbeltjeswijn in champagneglazen. Het staat feestelijk en het publiek drinkt meestal veel minder.
PROGRAMMA BOEKPRESENTATIE
Wees origineel. Hou niet te krampachtig vast aan “wat hoort”. Er zijn geen vaste regels voor het programma. Het moet vooral boeiend zijn, verrassen en het doel dienen: media-aandacht creëren en boeken verkopen.
- Werk met een thema: op die manier worden de losse onderdelen één geheel.
- De uitreiking van het eerste exemplaar: een bekend persoon genereert meer media-aandacht, maar in veel gevallen overhandigden wij ‘officieel’ het eerste exemplaar.
- Draag voor uit eigen werk: heel geschikt als introductie of als afsluiting (“cliffhanger”). Echter, niet te lang.
- Anekdotes zorgen voor ontspanning: grapjes over schrijfperikelen verhogen de sfeer. Laat bijvoorbeeld een familielid vertellen over bloed, zweet en tranen.
- Zorg voor voldoende pauzes.
- Bedank de aanwezige pers: hun aanwezigheid maakt jou “belangrijk” voor andere aanwezigen.
- Sluit af met een signeersessie: neem plaats achter een “verkooptafel” en signeer ieder exemplaar ter plekke.
- Laat een ander foto’s en filmpjes maken, zodat je zelf je handen vrij hebt voor je gasten. Het is leuk als zij tijdens het evenement al foto’s plaatsen op social media.
- Plaats binnen een paar uur zelf ook alle foto’s en “tag” mensen (mits geen bezwaar).
CHECKLIST BOEKPRESENTATIE
- Locatie | Reserveer eerst tijd + plaats. Zijn er voldoende zitplaatsen, microfoon en beamer?
- Sprekers | Reserveer eventuele sprekers. Noem hen in je persbericht en op social media.
- Draaiboek | Bedenk in detail wie-wat-wanneer gaat doen en wijs een spreekstalmeester aan.
- Gastenlijst | Hou de gastenlijst steeds up-to-date. Gebruik hier eventueel MailChimp voor.
- Save-the-date | Laat mensen alvast weten dat er een evenement aankomt via een korte e-mail.
- Uitnodiging | Een professionele uitnodiging bepaalt de opkomst. Je kunt deze ook via ons laten ontwerpen en drukken.
- Uitnodiging per e-mail | Naast de gedrukte uitnodiging adviseren wij 1 of 2 weken voor het event een reminder te versturen via e-mail.
- Facebook | Maak een evenement aan in Facebook. Plaats het evenement op je eigen Facebookpagina én op onze pagina.
- Persberichten | Ook even nabellen.
- Zorg voor een persmap | Deel deze extra informatie uit aan aanwezige journalisten.
- Boeken | En natuurlijk een pen om te signeren.
- Boekenleggers | Stop er één in elk boek.
- Folderbakjes | Zorg dat op elke tafel een bakje staat met jouw flyers. De bakjes kun je van ons lenen.
- Spandoek in frame | Een spandoek van 200×100 cm voor de deur zorgt ervoor dat jouw gasten makkelijk hun weg vinden. Je kunt het frame met standaard spandoek (tekst “boekpresentatie” en ons logo) van ons lenen of een geheel eigen spandoek bestellen.
- Bannerstandaard | Dit zorgt voor een nette, professionele achtergrond tijdens de presentatie. Je kunt een standaard banner (met ons logo) van ons lenen of een geheel eigen banner bestellen.
- Intekenlijst | Natuurlijk is het handig een klein aantal boeken op voorraad te houden voor de verkoop tijdens de presentatie. Zorg echter ook voor intekenlijsten, voor het geval jouw boek uitverkocht raakt.
- Presentjes | Een fles wijn of goody bag voor de sprekers en eventuele VIP’s.
- Follow-up | Deel foto’s op social media en vraag mensen wat ze ervan vonden.
- Media | Hou contact met de media, stuur een extra persbericht met foto’s over het event.
BOEKPRESENTATIE VIA ZOOM
De boekpresentatie via Zoom is een nieuw fenomeen dat in 2020 zijn intrede deed.
De boekpresentatie via Zoom heeft een aantal voordelen: het is goedkoper dan een locatie huren, het publiek hoeft niet te reizen en kan vanuit zijn luie stoel kijken én je kunt meer mensen uitnodigen. Nadelen zijn er ook: het is lastiger de aandacht van het publiek vast te houden en het publiek kan je op elk moment verlaten. Het is daarom belangrijk dat de boekpresentatie kort is, dat er veel ruimte is voor interactie en dat er ook een informeel deel is, waarin mensen toch gezellig het glas kunnen heffen. Technisch gezien is het simpel:
- Maak een Zoom account aan en kies voor een betaalde variant (de gratis variant kun je maar kort gebruiken).
- Als je meeting aanmaakt via www.zoom.us kun je allerlei voorkeuren instellen. Het belangrijkste is dat je de optie “wachtkamer” instelt, zodat geen ongenode gasten jouw feestje kunnen verstoren.
- Nodig mensen uit via mail & social media.
- Laat je gasten inschrijven voor het event via jouw eigen site, via mailchimp of via Zoom (vink “registration required” aan).
- Je hebt nu de mailadressen van jouw gasten, welke je later kunt gebruiken voor het sturen extra informatie of een samenvatting.
- Regel een extra host die op de achtergrond technische taken uitvoert terwijl jij spreekt (bijvoorbeeld het binnenlaten van gasten wiens verbinding tijdelijk was verbroken, etc).
- Zorg voor goede belichting (vanaf de voorkant op je gezicht) en een mooie achtergrond. Je kunt ook een “virtual background” projecteren.
- Je kunt via Zoom je scherm delen en op die manier een Powerpoint-presentatie of een video laten zien.
- Vergeet niet jouw boekpresentatie op te nemen (vink “Automatically record meeting” aan), zodat je de beelden later kunt gebruiken voor je boekpromotie.
- Toch een beetje spannend? Plan een adviesgesprek in om je plan door te spreken of het werken met Zoom te oefenen.
VOORLEZEN EN SIGNEREN
Naast de officiële boekpresentatie zijn er ook andere gelegenheden om in de spotlights te staan. Je kunt daarbij denken aan voorleesmiddagen in de bibliotheek, signeersessies bij boekhandels of optreden in een literair café, maar ook aan podia tijdens boekenmarkten of dichtfestivals.
MAAK EEN VIDEO
Een boekpresentatie is een hele geschikte gelegenheid voor het maken van een korte video. Zeker als jij een zakelijk boek uitgeeft, bijvoorbeeld een cursusboek, kan je jouw zichtbaarheid enorm vergroten met een video. Deze kan dan weer gedeeld worden via social media. Sommige auteurs plakken zelf korte stukje film aan elkaar met Windows Moviemaker, anderen huren daarvoor een professional in. Hieronder wat voorbeelden van video’s die werden opgenomen tijdens boekpresentaties.
VOORBEELD | Boekpresentatie Barbara Rijskamp
VOORBEELD | Boekpresentatie Marti Jansen
VOORBEELD | Boekpresentatie Marian Weijers
EXTRA INFORMATIE
Klik hier voor voor een compleet overzicht van alle tips bij de Academy.