![](https://www.booksupport.nl/wp-content/uploads/2022/12/info-na-boeklancering-300-150x150.jpg)
onzichtbaar zijn verkoopt niet
GASTBLOG | 7 Publiciteitstips voor boeklanceringen
Gastblogger Janneke van Heugten van VIDM weet als geen ander hoe je aandacht genereert in de media.
Maandenlang zit je te ploeteren op het schrijven van je boek. Schrijven, schrappen, schaven en soms weer overnieuw beginnen. Een boek komt niet uit de lucht vallen. Als je boek er dan eindelijk is, dan is het zonde als je boek niet gelezen wordt. En toch lopen de meeste boeken grote kans om alleen bij vrienden en bekenden van de auteur terecht te komen, omdat de auteur niet zo nodig op de voorgrond hoeft te treden.
Onzichtbaar zijn verkoopt niet
“Het gaat toch om het boek, niet om mij?”. “Als journalisten de materie interessant vinden, kunnen ze het boek toch lezen en daar over publiceren?” “Laat mij maar achter de schermen blijven, ik hoef niet zo nodig in de media”. Ik hoor het zo vaak. Als je boek niet bekend is, dan gaat je boek ook niet verkopen. Zonder zichtbaarheid bereik je ook geen lezers. Auteurs zijn blij dat het boek af is en verschuilen zich daarna het liefst achter het boek. Journalisten interviewen echter geen boeken, maar auteurs.
Verkapte slavernij
Ooit gaf ik een interviewtraining aan auteur Tialda Hoogeveen. Haar boek `Alstublieft, mevrouw!` gaat over levensverhalen van dames op leeftijd die iets minder dan een eeuw geleden als dienstmeid in Nederland werkten. Er zijn veel mensen die iemand kennen die dienstmeid is geweest. Het werk zou nu als verkapte slavernij en kinderarbeid worden gezien. Het boek heeft maatschappelijke relevantie en is daardoor nieuwswaardig. Al voordat het boek verkrijgbaar is, wordt Tialda Hoogeveen benaderd door redacties.
Kleurloze auteurs scoren niet
Het is niet haar eerste boek en als auteur beseft Tialda zich gelukkig erg goed dat media-aandacht onmisbaar is voor het bereiken van potentiële lezers. Als ze binnenkomt voor de interviewtraining zegt echter ook zij “eigenlijk ben ik liever op de achtergrond”. Ik vraag haar wat het allerbelangrijkste is wat bij de lezers moet blijven hangen als ze het boek hebben gelezen. “Dat zal voor iedereen verschillend zijn”, antwoordt Tialda die wars is van anderen haar mening op te leggen. Ik vraag haar welke stelling ze durft in te nemen waar ze ook achter blijft staan als alle nuances worden weggesneden. Journalisten zijn niet op zoek naar kleurloze auteurs die eigenlijk alleen maar een boek overhandigen. Als het interview in grijstinten blijft steken (en dan heb ik het niet over 50 tinten) dan zal het publiek niet snel binding met de auteur voelen. Als het boek onbekend is en de auteur ook dan komen potentiële kopers niet in actie als er geen binding ontstaat.
Uitgesproken mening
De dienstmeiden werkten veelal 12 uur per dag, 6,5 dag in de week. Een beloning van 0,02 cent per uur was geen uitzondering. Desalniettemin kijken de dienstmeiden in het boek van Tialda met een goed gevoel terug op ervaringen die door de jeugd van nu als kindermishandeling zou worden aangeduid. Deze tegenstrijdigheid moet je in de media omarmen, omlijsten en intekenen met voorbeelden. Bij deze tegenstrijdigheid hoort een uitgesproken mening. De heersende opvatting in de huidige maatschappij dat dergelijke werkomstandigheden mensonterend zijn, kun je weerleggen door de positieve ervaringen van de dienstmeisjes.
7 PUBLICITEITSTIPS VOOR BOEKLANCERINGEN OP EEN RIJ
Om interessant te zijn voor de media moet je dus het lef hebben om kleur te bekennen. Je moet je niet verbergen achter je boek. “Ik begrijp nooit zo goed waarom ik op de foto moet, de cover van het boek is toch ook goed?”, schoot er regelmatig door auteur Tialda Hoogeveen heen. Ook je letterlijk proberen te verbergen achter je boek verkleint de kans op publiciteit. Zorg dat je professionele foto’s in hoge resolutie van jezelf beschikbaar hebt. Laat jezelf zien. Als mens en als auteur.
Nog wat tips op een rij voor auteurs die aan de vooravond van een boeklancering staan:
- Maak een gedetailleerde medialijst van journalisten die over jouw onderwerp schrijven. Bedenk je daarnaast welke media bekeken/beluisterd/gelezen worden door jouw doelgroep.
- Reserveer genoeg boeken om naar journalisten te kunnen opsturen. Bel wel eerst even of er interesse is, voordat de portokosten de pan uit rijzen.
- Formuleer voor jezelf de kernboodschap van je boek. Wat wil je (afgezien van boekenverkoop) met je boek bereiken?
- Sta stil wat jij anders vindt ten opzichte van de heersende mening in de maatschappij.
- Houd rekening met de doelgroep van het medium. Al kan niet iedereen, zoals Tialda, een interview in het Fries geven als Omroep Friesland belt.
- Gebruik voorbeelden om je verhaal leven in te blazen. Zorg voor herkenning. Zeker voor radio een belangrijk punt. Je hebt immers geen beeld wat je deelt. Om mensen mee te nemen in je verhaal heb je op de radio nog harder voorbeelden nodig.
- Probeer zoveel mogelijk radio-interviews te geven, zodat je leert om kort en krachtig te antwoorden.
GASTBLOGGER JANNEKE VAN HEUGTEN
Gastblogger Janneke van Heugten is oprichter van Mediaplatform VIDM (Vaker In de Media). VIDM biedt je effectieve middelen waarmee jij jouw deskundigheid overtuigend en met gemak voor een groter publiek zichtbaar maakt, waaronder Rond-de-tafelsessies met publiciteitsexperts, journalisten en communicatietrainers, video’s met tips van journalisten en mediatrainers waar jij echt wat aan hebt en contactgegevens van journalisten (basis perslijst).
Tips op maat krijgen? Schuif dan eens aan bij een Rond de Tafel met VIDM-sessie.
EXTRA INFORMATIE
Klik hier voor voor een compleet overzicht van alle tips bij de Academy.