GASTBLOG | Een uitgeverij vinden
“Hoe vind ik een uitgever?” Wij werken op basis van uitgeven in eigen beheer. Voor auteurs die tóch liever een reguliere uitgeverij zoeken, geeft gastblogger & boekbegeleider Loes Visch tips waarmee je een betere kans maakt.
EIGEN BEHEER VERSUS UITGEVERIJ
Bij ons ben je zelf auteur én uitgever. Steeds meer auteurs kiezen bewust voor uitgeven in eigen beheer. Als je tóch liever je boek wil publiceren via een reguliere uitgeverij – want dat heeft ook voordelen – heeft gastblogger & boekbegeleider Loes Visch een stappenplan om je manuscript onder te brengen bij een uitgever.
HET STAPPENPLAN
Loes Visch werkt als boekbegeleider bij XXLV: “Als ik een manuscript krijg aangeleverd, met de vraag of daar een uitgever bij gevonden kan worden, is marktonderzoek belangrijk. Wat is het onderwerp? Welke uitgeverijen hebben boeken in hun fonds met dat onderwerp? Als je dat weet, kun je namelijk een lijstje maken wie je zou willen benaderen en heb je tevens meer inzicht in de haalbaarheid van je project. Want… hoeveel boeken met hetzelfde thema zijn er al verschenen? En wat maakt jouw boek uniek ten opzichte van al die andere boeken? Oftewel: waarom zou een uitgever jouw boek moeten uitgeven? Zorg dat je antwoorden krijgt op die vragen, dan kom je goed voorbereid voor de dag.”
MARKTONDERZOEK
- Bekijk b.v. op bol.com en in de boekhandel welke boeken er al zijn met een betreffend onderwerp;
- Belangrijk om even te checken of de insteek dezelfde is als die van jou;
- Maak een lijstje van de uitgeverijen die vergelijkbare titels hebben uitgegeven (soort marktonderzoek dus);
- Bekijk daarna of er uitgevers, of derden met connecties binnen die uitgeverijen, in je netwerk zitten die je jouw manuscript zou kunnen voorleggen of je kunnen introduceren binnen de betreffende uitgeverij.
VOORBEREIDING
Zorg dat je antwoorden hebt op de volgende vragen:
- Waarom is jouw boek of jouw insteek uniek? Denk daarbij ook aan de eventueel reeds verschenen boeken met hetzelfde thema;
- Denk na over:
- achtergrond
- opzet van het boek
- afzetmarkt en doelgroep
- aanpak van het project
- eventuele subsidiegevers (als die er zijn): wie kun je benaderen?
VERVOLGTRAJECT
- Bel de contactpersoon die je eventueel al hebt en vertel over het manuscript met de vraag of je dat eens mag toesturen voor het bekijken/beoordelen op geschiktheid voor uitgave binnen hun fonds;
Bedenk of het goed voelt om alles toe te sturen! Soms is een samenvatting en/of 1ste hoofdstuk voldoende voor een indruk en uitgeefbeslissing;
Wat ook goed werkt is een beknopt A4-tje met daarop de punten waar je in de voorbereiding al over nagedacht hebt:- achtergrond
- opzet
- afzetmarkt / doelgroep en waar die te vinden
- aanpak
- eventuele subsidiegevers (als die er zijn)
- Mocht er ook beeldmateriaal in het boek worden opgenomen, is het goed daar ook alvast iets van mee te sturen / te laten zien.
Als het antwoord is dat je e.e.a. mag toesturen:
- Vraag wanneer er naar de nieuwe manuscripten gekeken wordt, dus wanneer je een antwoord kunt verwachten;
- Geef aan dat je zelf nog in contact treedt (dan laat je open of je belt of mailt) mocht een antwoord/reactie op zich laten wachten.
TOT SLOT
Realiseer je dat het soms langs duurt voor er naar een manuscript gekeken wordt. Ook willen uitgevers graag op voorhand al een soort verkoopgarantie of afnamegarantie. Als je dus al na hebt gedacht over je doelgroep, hoe ze te benaderen en je wellicht ook al een x-aantal exemplaren op voorhand verkocht hebt, vergroot het je kans om onderdak te vinden met je manuscript bij een uitgever. Garanties op voorhand zijn er echter nooit te geven.
GASTBLOGGER LOES VISCH
Loes Visch is boekbegeleider bij XXLV: “Het gaat in het kunst- en cultuurboekenvak niet over boeken. Wel over vergroten van ons collectief bewustzijn. Over ontplooiing. Over identiteit, verbeelding, dat wat kleur geeft aan het leven. Over verruimen van de innerlijke wereld, versterken van verbeeldingskracht en groeien in kennis en inzicht. Ik geloof dat auteurs, uitgevers en musea hun doelen én doelgroepen beter bereiken, als hun kunst-, geschiedenis-, architectuur- en fotografieboeken zijn gemaakt met een combinatie van gedegen vakkennis, aandacht en oprechte liefde voor boeken.”
XXLV boekbegeleiding: passie, perfectionisme en expertise. De magie van drukvellen die uit de drukpers komen, ken ik. Al tijdens mijn opleiding voor Boekhandel en Uitgeverij werkte ik bij een boekhandel, en daarna bijna tien jaar als redacteur kunstboeken bij Uitgeverij Waanders. Sinds 2010 werk ik vanuit XXLV boekbegeleiding voor musea en uitgevers van kunst- en cultuurboeken. Ik weet uit ervaring dat een goede samenwerking met opdrachtgevers, auteurs en vormgevers tot resultaten kan leiden die de verwachtingen overtreffen. Ik weet hoe ik beeldmateriaal moet zoeken en aanvragen. Hoe belangrijk het is om net zo lang aan tekst te sleutelen dat die klópt. En waarom mijn systematische aanpak en grenzeloze perfectionisme in dit vak zeer gewenste eigenschappen zijn. Voor meer informatie en portfolio, zie www.xxlv.nl
EXTRA INFORMATIE
Klik hier voor voor een compleet overzicht van alle tips bij de Academy.