BLOG | Pas op met crowdfunding

 

Uitgeven via crowdfunding: onbegrensde mogelijkheden of schaamteloze oplichting? 

Bij crowdfunding verkoop je aandelen en financier je daarmee jouw boek. De grootste crowdfunding-publishers gaven op hun eigen site aan ruim 2000 titels “een kans gegeven” te hebben, waarvan er ongeveer 60 ook daadwerkelijk gepubliceerd waren. Dat klinkt heel nobel, maar een simpele rekensom leert dat zij vooral verdienden aan de boeken die niet werden uitgegeven. Van ieder boek moest de auteur namelijk voor € 10.000 aandelen verkopen. Dat is dus 2000 keer niet gelukt en van het wél opgehaalde bedrag hield de crowdfunder 20% commissie. Kassa!

De kans dat jouw boek daadwerkelijk verschijnt en jouw aandeelhouders hun investering terugverdienen is nihil. Sommige formules lijken dus vooral bedoeld om duizenden euro’s uit de zak van jouw aandeelhouders (lees: familie en vrienden) te kloppen.

We begrijpen dat je iedere kans grijpt om gepubliceerd te worden. Echter, wees je ervan bewust dat sommige bedrijven leven van de wanhoop van auteurs. Bekijk de voorwaarden daarom altijd kritisch.

COMMENTAAR | AUTEURSCOACH DENISE HULST

Auteurscoach Denise Hulst heeft wel goede ervaringen met crowdfunding en stuurde ons een aanvulling. Denise is een expert op gebied van crowdfunding en geeft ook workshops over dit onderwerp. Wij maken vanzelfsprekend dankbaar gebruik van deze mogelijkheid om onze blog door een professional te laten nuanceren:

“De platforms die aantoonbaar hun sporen verdiend hebben en een slagingspercentage van minstens 70% hebben, zijn de kinderschoenen ontgroeid. Crowdfunding is volwassen geworden. Je moet alleen wel weten wat de goede platforms zijn. Ergens instappen zonder dat je precies weet waar je instapt maakt een keus altijd risicovol. Op dit moment zijn er honderden crowdfundingplatforms in Nederland. Daar zitten dus ook slechte tussen. Het is dan ook niet voor niets dat een bepaalde groep platforms, 80% van de campagnes voert. Omdat deze platforms hun sporen verdiend hebben en een hoog slagingspercentage. Dat zijn dus de platforms die betrouwbaar zijn en waar je wezen moet. Als je een boek uitgeeft, dan schakel je ook de hulp in van experts en ga je niet zelf achter de drukpersen staan.  Met crowdfunding werkt het ook zo. Advies in winnen en de hulp inroepen van experts maakt de slagingskans aanzienlijk groter en het risico op teleurstelling aanzienlijk kleiner.”

VOORBEELD | CROWDFUNDING VIA VOORJEBUURT.NL

Natuurlijk zijn er ook succesverhalen over crowdfunding. En één daarvan is zo’n bijzonder project dat we het graag met jullie delen.

Het prentenboek “De Gelaarsde Kat op de Witte Schuur” is gemaakt door mensen met een beperking. De deelnemers van Zorgboerderij De Witte Schuur schilderden na een inspirerend bezoek aan de musical De Gelaarsde Kat alle tekeningen. Margo Vonk begeleidde ze bij het schilderen en schreef de tekst van het sprookje. Vervolgens is heel slim gebruik gemaakt van crowdfunding via voorjebuurt.nl. Leuk, laagdrempelig en ideaal voor lokale initiatieven. Via deze site werd het boek al te koop geboden tijdens het maken. Daardoor was het benodigde bedrag snel binnen was en konden we het boek printen. Dus heb jij een leuk boek geschreven over een lokaal thema? Overweeg dan zeker deze sympathieke variant van crowdfunding!

EXTRA INFORMATIE

Klik hier voor voor een compleet overzicht van alle tips bij de Academy.