TIP 4 | Printen of drukken?
Van welke productiemethode kun je het best gebruik maken als je 10, 100 of 1000 boeken nodig hebt?
Verschillende oplages vragen om andere productiemethodes, ieder met voor- en nadelen. Meestal is de oplage bepalend voor de keus tussen drukken of printen. In een enkel geval speelt een andere overwegingen een rol, bijvoorbeeld als er speciale wensen zijn qua uitvoering die niet mogelijk zijn bij geprinten boeken.
DRUKKEN OF PRINTEN?
Welke methode voor jou geschikt is, hangt af van hoeveel boeken je denkt te kunnen verkopen én hoeveel je wil investeren in jouw boek.
- Drukken voor grote oplages (vanaf 1000 stuks)
- Printen voor kleine oplages (10 – 500 stuks)
- POD via CB (geen voorraad)
OFFSET: GROTE OPLAGE DRUKKEN
Is offset drukken goedkoper? In een grote oplage is dat absoluut zo. Mits je ze ook echt allemaal verkoopt.
Offset drukken in een grote oplage is – per boek gerekend – een stuk voordeliger dan printen. Verleidelijk, maar vaak stagneert de verkoop na 100 exemplaren. Zeker bij uitgaves in eigen beheer is het lastig die grens te doorbreken. Grote uitgevers maken ook missers, maar het verschil is dat die niet hun hele toekomst laten afhangen van die ene titel. Offset drukken kost al snel duizenden euro’s, een aanzienlijk financieel risico. Kun jij je dat risico überhaupt permitteren?
De grotere oplages offset drukwerk staan NIET op onze prijslijst. Deze offertes worden steeds op maat gemaakt. Als je in de offerte-aanvraag een oplage invult, zullen wij automatisch voor je bekijken wat de voordeligste optie is.
PRINTING: KLEINE OPLAGE PRINTEN
Voor kleine oplages (vanaf oplage 10) is bookprinting voordeliger.
Voorraadrisico is een zwaar onderschatte kostenpost, die vaak wordt vergeten. Met POD kun je dat risico beperken. Print gewoon exact wat je nodig hebt. Niet meer, niet minder. Zo blijf je nooit met grote stapels onverkochte voorraden zitten.
De stukprijs is bij printing-on-demand wel hoger dan bij een grote oplage drukwerk, met name full color boeken en hardcovers zijn relatief duur in kleine oplages. Een serieus nadeel, maar de boeken die je NIET verkoopt moet je ook bij je kostprijs rekenen. En dan blijkt de berekening vaak toch in het voordeel van POD uit te vallen.
POD: PER STUK PRINTEN
Geen voorraadrisico? Kies dan voor printing-on-demand in combinatie met verkoop via de boekhandel.
Dit is het échte printing-on-demand (POD). Meld jouw boek aan voor verkoop via het CB (boekhandel) en de boeken worden pas geprint als deze daadwerkelijk zijn verkocht. Je hoeft hiervoor zelf geen voorraad aan te houden, dus je kunt jouw boek publiceren zonder grote investeringen. Je betaalt wel € 120,00 per jaar (inclusief aanmelding Centraal Boekhuis).
OPDRACHT | OMSLAGPUNT BEREKENEN
Wat is het punt waarop je een beter hogere oplage ineens kan laten drukken?
Als je meer exemplaren in één keer bestelt, daalt je kostprijs. Printen is per stuk gezien duurder dan drukken, maar hoeveel precies hangt af van je uitvoering. Veel auteurs rekenen alleen uit wanneer ze “uit de kosten” zijn door de totale kosten te delen door de verkoopprijs. Wij raden je aan ook even de totale kosten van van bijvoorbeeld 1000 stuks te delen door de printprijs per stuk. Zo kun je uitrekenen wanneer je sowieso moet overstappen naar een grotere oplage in offset drukwerk.
Zoek in de prijslijst de prijs per 1000 op van jouw uitvoering en deel deze door de prijs voor 1 exemplaar via printing on demand. Maak een grove berekening van het omslagpunt tussen printen en drukken.
EXTRA INFORMATIE
Klik hier voor voor een compleet overzicht van alle tips bij de Academy.