TIP 3 | Oplage bepalen
De prijs van een boek wordt – naast uitvoering en formaat – mede bepaald door de oplage. Maar hoeveel boeken heb jij nodig?
DE GEMIDDELDE OPLAGE
Voor je planning wil je natuurlijk weten hoeveel boeken je waarschijnlijk gaat verkopen. Eerlijk? Niet veel.
Iedere auteur hoopt stiekem op een bestseller. Ik wil je niet ontmoedigen, maar het is belangrijk dat we realistisch zijn. De kans op een bestseller is gewoon klein. En wat is een bestseller? Vroeger gold het aantal van 100.000 als grens, maar de oplages zijn de laatste jaren gedaald. De meningen zijn er nu over verdeeld en hangen ook van het genre af. Er worden aantallen van 5.000 tot 50.000 genoemd. De Stichting CPNB (Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek) publiceert wekelijks de “Best-seller 60” en iedere jaar de “Top 100” mét de aantallen. En ik moet toegeven dat géén van de honderden titels die wij jaarlijks verzorgen ooit op die lijst heeft gestaan. Nooit. Niet eens in de buurt.
Gemiddeld verkopen onze auteurs 50 tot 100 exemplaren per titel, met uitschieters naar 1000 tot 2500 stuks. Die uitschieters zijn echter zeldzaam. Dat komt ook overeen met de cijfers van veel andere POD-uitgevers. Het is namelijk echt heel lastig om boeken buiten je eigen vriendenkring te verkopen.
Ben je dan echt kansloos als je in eigen beheer publiceert? Beslist niet! Ook Sonja Bakker is ooit begonnen met eigen beheer. Recent zagen we “De verwarde cavia” van Paulien Cornelisse, “Alecto“ van Xenia Kasper en “Menthol” van Frank Krake in de Bestseller 60. Voor je financiële planning zou ik er alleen niet echt keihard op rekenen.
OPDRACHT | OMSLAGPUNT BEREKENEN
Wat is het punt waarop je een beter hogere oplage ineens kan laten drukken?
Als je meer exemplaren in één keer bestelt, daalt je kostprijs. Printen is per stuk gezien duurder dan drukken, maar hoeveel precies hangt af van je uitvoering. Veel auteurs rekenen alleen uit wanneer ze “uit de kosten” zijn door de totale kosten te delen door de verkoopprijs. Wij raden je aan ook even de totale kosten van van bijvoorbeeld 1000 stuks te delen door de printprijs per stuk. Zo kun je uitrekenen wanneer je sowieso moet overstappen naar een grotere oplage in offset drukwerk.
Zoek in de prijslijst de prijs per 1000 op van jouw uitvoering en deel deze door de prijs voor 1 exemplaar via printing on demand. Maak een grove berekening van het omslagpunt tussen printen en drukken.
OPDRACHT | VOORLOPIGE OPLAGE BEPALEN
Maak een reële schatting van hoeveel boeken je denkt te kunnen verkopen
Je weet misschien nog niet hoeveel boeken je gaat verkopen, maar voor de offerte hebben we wel een getal nodig. Op dit getal baseren wij o.a. onze offertes en de berekening van de verkoopprijs. Deze voorlopige schatting kun je later – indien nodig – probleemloos aanpassen.
VOORVERKOOP
Met een intekenlijst of voorverkoop kun je beter inschatten hoeveel boeken je zal verkopen en de oplage bepalen.
Je hoeft niet te wachten met de verkoop tot het boek klaar is. Start nu alvast met de voorverkoop via een intekenlijst. Door het boek te verkopen vóórdat je het laat drukken, kun je de financiële risico’s beperken. Het is wel gebruikelijk dat boeken in de voorverkoop iets goedkoper zijn.
Vroeger was de intekenlijst een fysieke lijst, dus een stuk papier waarop iedereen die interesse had zijn naam zette. Dat kan natuurlijk nog, maar tegenwoordig maken we meestal gebruik van een voorverkoop-pagina in een webshop, waar lezers ook alvast betalen. Zo kun je de belangstellen testen en weloverwogen kiezen voor een grote oplage (via offset drukwerk) of een kleine oplage (via printing-on-demand).
- VIA JOUW EIGEN WEBSITE | Het staat je ook vrij om de voorverkoop helemaal zelf te regelen, gewoon op jouw eigen website. We adviseren je wel om te zorgen dat lezers vóóraf betalen.
- VIA CROWDFUNDING | Op bijvoorbeeld het platform via VoorjeBuurt.nl. kan men jouw boek sponsoren door geld te doneren of het boek alvast bestellen.
VOORBEELD | VOORVERKOOP VIA CROWDFUNDING
Deelnemers van Zorgboerderij De Witte Schuur schilderden samen een prentenboek. Natuurlijk waren deze kunstenaars met een beperking reuze trots op hun werk, maar als zorginstelling wil je natuurlijk niet dat je budget in een stapel onverkochte boeken blijft steken. Deze opdrachtgever heeft daarom een aantal slimme dingen gedaan.
Ten eerste heeft de Witte Schuur gebruik gemaakt van crowdfunding via VoorjeBuurt.nl. Op dit platform kon men het boek sponsoren door geld te doneren of het boek alvast te bestellen. Dat ging zo goed dat ze al na een paar dagen het doel konden verhogen. Ten tweede heeft de Witte Schuur met een intekenlijst gewerkt. Men kon het boek al bestellen vóór het af was en zo konden ze zien hoe groot de vraag was. Tenslotte hebben ze een combinatie gemaakt van verschillende bookprinting-opties. Een grote oplage drukken was een te grote investering dus is gekozen voor een kleine oplage. Dan zijn hardcovers relatief duur. Daarom is ervoor gekozen slechts een paar exemplaren als speciale editie (hardcover) te printen en de rest te laten verschijnen als een betaalbare paperback.
DRUKKEN OF PRINTEN?
Als we weten hoeveel boeken je nodig hebt, kunnen we bepalen of we gaan printen of drukken.
- Drukken voor grote oplages (vanaf 1000 stuks)
- Printen voor kleine oplages (10 – 500 stuks)
- Per stuk printen op het moment dat jouw boek bij de boekhandel wordt besteld (geen voorraad)
Bij twijfel kun je gewoon een offerte laten maken voor verschillende oplages. Welke methode voor jou geschikt is, hangt af van hoeveel boeken je denkt te kunnen verkopen én hoeveel je wil investeren in jouw boek .Daarnaast zijn er andere overwegingen, zoals een speciale uitvoering, etc. Meestal nemen we deze beslissing vlák voor het drukken, als ook de aantallen van de voorverkoop bekend zijn.
EXTRA INFORMATIE
Klik hier voor voor een compleet overzicht van alle tips bij de Academy.