TIP 31 | ISBN en barcode
Het ISBN geeft een uniek nummer aan iedere titel, zodat boekhandels de uitgever kunnen achterhalen en jouw boek kunnen bestellen via het Centraal Boekhuis.
Een ISBN is eigenlijk alleen nodig als je voornemens bent jouw boeken via de boekhandel te verkopen. Voor jouw eigen webshop heb je geen ISBN nodig, maar voor distributie via het CB bijvoorbeeld wel.
ISBN VIA ONS
Alleen als je jouw boek laat printen, drukken of distribueren via ons, kun je in het offerte-formulier aangeven dat je een ISBN wil. Het Bureau ISBN verstrekt dan een officieel ISBN, maar géén eigen uitgeversaanduiding. Het boek staat op onze naam. Daarom zullen wij eerst globaal beoordelen of het boek risico’s voor ons met zich meebrengt. Als je de samenwerking met ons ooit zou beëindigen wordt dit nummer geschrapt, je kunt het NIET meenemen.
EIGEN AANDUIDING
Wil je zélf als uitgever van jouw boek geregistreerd staan (dus niet via ons), dan moet je eerst een eigen uitgeversaanduiding aanvragen via www.ISBN.nl, zodat jouw gegevens bekend zijn in het systeem. Vervolgens vraag je voor iedere titel een ISBN aan. Je krijgt van het Bureau ISBN eigen inloggegevens, dus wij kunnen dit niet voor je regelen. Een eerste aanvraag kost circa € 109,- (als je meer nummers tegelijk afneemt worden ze wel voordeliger). Een eigen uitgeversaanduiding is dus duurder, maar heeft als voordeel dat dit nummer altijd van jou blijft, ook als je geen klant meer bij ons bent. Denk bij een eventuele verhuizing wel even aan het doorgeven van de adreswijziging.
NUR-CODE BEPALEN
De NUR-code is een lijst met alle mogelijke genres waaruit je voor de ISBN-aanvraag een keuze moet maken.
De NUR (Nederlandstalige Uniforme Rubrieksindeling) is een code voor het genre, bijvoorbeeld code 303 voor verhalenbundels en 502 voor wandelgidsen. Deze NUR-code is o.a. nodig voor de ISBN-aanvraag. Klik hier voor de complete NUR-lijst, waarmee zelf een NUR-code kunt uitzoeken.
THEMA BEPALEN
Naast de NUR moet je voor een ISBN ook het thema en onderwerp doorgeven. De nieuwe, slimme internationale standaard Thema stelt uitgevers in staat om veel specifieker te classificeren dan met NUR mogelijk is. Klik hier voor het complete Thema classificatiesysteem, waarmee zelf een code kunt uitzoeken. Door op de categorie van jouw keuze te klikken, kun je deze steeds verder verfijnen. Hoe gedetailleerder, hoe beter (web)winkels weten op welke plank jouw boek hoort.
BARCODE
De barcode wordt gemaakt op basis van het ISBN en is verplicht bij distributie via de boekhandel.
Met deze streepjescode kan men het boek bij de kassa scannen en zijn alle gegevens (zoals de prijs) meteen bekend. Daarnaast heeft deze barcode in distributiecentra een logistieke functie. Misschien is dat voor jouw boek nu nog niet van toepassing, maar het is slim toch alvast een barcode te plaatsen.
Als jouw boek een ISBN heeft, plaatsen wij gratis een barcode. Reserveer hiervoor wel even wat ruimte (40×30 mm) op de achterzijde van de omslag.
Zelf een barcode op je omslag plaatsen? Dat mag natuurlijk, maar het moet wel voldoen aan de eisen. Zorg dat de barcode niet (te veel) wordt verkleind, de verhoudingen niet veranderen en de afbeelding goed scherp is (EPS). Zwart tegen een witte achtergrond geeft de minste problemen met scannen. De voorkeurspositie is rechtsonder achterop het boek.
LET OP | Onderstaand formulier s.v.p. alleen invullen als je jouw boek via ons laat printen / distribueren en in het offerte-formulier hebt aangegeven dat je een ISBN via ons wil (kost 20,-).
ISBN AANVRAGEN
EXTRA INFORMATIE
Klik hier voor voor een compleet overzicht van alle tips bij de Academy.