BLOG | Pas op met crowdfunding
Uitgeven via crowdfunding: onbegrensde mogelijkheden of schaamteloze oplichting?
Auteurs hebben veel vertrouwen in hun boek. Dan is het verleidelijk grote investeringen te doen. Soms te groot.
Bepaal vooraf welk risico acceptabel is en wat je jezelf kunt permitteren. Zorg dat je zelfs in het ergste geval – als je geen énkel boek verkoopt – niet in de problemen komt. Noteer dit getal in je begroting.
Alsjeblieft, onthou dat een boek uitgeven een gok is, net als een staatslot. En je moet nooit gokken met geleend geld. Veel drukkers leveren “op rekening” en de auteur hoopt dan binnen de betalingstermijn voldoende boeken te verkopen. Dat lukt zelden, met deurwaarders en financiële drama’s tot gevolg. Om die reden moet iedereen bij ons vóóraf betalen. We weten het, het klinkt erg klantonvriendelijk, maar feitelijk nemen we je in bescherming tegen jezelf. Geef niet meer uit dan je bezit.
Als je de begroting dreigt te overschrijden neem dan slimme beslissingen, want het moet wel leuk – en verantwoord – blijven:
Bij uitgeven in eigen beheer krijg jij de opbrengsten, maar draag je óók de kosten.
Het is verstandig kosten en opbrengsten netjes in een spreadsheet te begroten. Je kunt de kosten globaal onderverdelen in editing (o.a. schrijfcoach en tekstcorrecties), vormgeving (o.a. fotografie en ontwerp), drukwerk (oplage boeken), promotie (o.a. folders, boekpresentatie en persberichten) en verkoopkosten (o.a. verpakking en postzegels). Werk dit steeds bij en probeer aan ieder nieuw idee meteen een datum en een prijskaartje te hangen. Op die manier ontstaat een handige checklist, die je steeds houvast zal geven.
Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met budgetteren. Dit zorgt voor focus, want je kunt immers alle leuke extra’s die niet binnen het budget passen, meteen uit je hoofd zetten.
Bij sommige projecten zijn de ambities groter dan het budget.
Als je de begroting niet sluitend krijgt – maar alleen als je echt heel serieus bent – is het een overweging om geld aan te trekken via crowdfunding, subsidie of sponsoring. Dat “gratis geld” klinkt natuurlijk prachtig, maar crowfunding en subsidie kosten heel veel tijd en energie. Pas dus op dat je niet je focus verliest.
Uitgeven via crowdfunding: onbegrensde mogelijkheden of schaamteloze oplichting?
Met welke kosten moet je rekening houden?
Je raakt snel het overzicht kwijt. Daarom adviseren wij de kosten bij te houden in ons voorbeeld budget (xls-file downloaden). De blauwe getallen in de xls kun je aanpassen, de witte liever niet. Dat zijn namelijk formules waarmee we de berekeningen maken. Je hebt nu nog niet alle gegevens, maar begin er wel alvast mee en pas je begroting regelmatig aan!
Deze woorden moet je écht kennen nu jij actief bent in het boekenvak. hieronder de woordenlijst.
Klik hier voor voor een compleet overzicht van alle tips bij de Academy.