PERSBERICHT | De laatste getuigen van de oorlog

Onlangs is de Tweede Wereldoorlog herdacht en Bevrijdingsdag gevierd. Minder bekend is de herdenking van de capitulatie van Japan op 15 augustus bij het Indische Monument in Den Haag. 

OORLOG

De Russische inval in Oekraïne heeft in heel Europa een besef van oorlogsdreiging aangewakkerd. Veel Nederlanders hebben geen ervaring met oorlog, de jongeren al helemaal niet. Wat is eigenlijk oorlog? Hoe ervaar je die? Roel Zuidema (1935) overleefde de Jappenkampen en raakte zich er steeds meer van bewust dat de generatie die het wél meemaakte ondertussen op hoge leeftijd is en hun ervaringen vaak het graf mee innemen.

Roel Zuidema: “Het is belangrijk, juist nu, dat ook nieuwe generaties beseffen wat oorlog teweegbrengt en hoe belangrijk het is om te kunnen leven in vrede en vrijheid. Deze verhalen mogen niet verloren gaan.”

KAMPKIND

Toen Nederlands-Indië in 1942 werd overvallen door Japan, werd Roel als kind van 7 geïnterneerd op Java. Vastgezet achter prikkeldraad, de mannen gescheiden van vrouwen en kinderen. Moeders en “tantes” loodsten hun kinderen met onvoorstelbare moed door uitputtende appels onder de bloedhete zon, zware corvees, honger en ziektes. Hij overleefde het jappenkamp en 75 jaar na de bezetting van Nederlands-Indië door Japan zette Roel zijn indrukwekkende verhaal op papier in het boek “Omzwervingen van een kampkind”.

Nu de groep overlevenden steeds kleiner wordt, hoopt hij – als één van de laatste getuigen – het verhaal achter de herdenking op 25 augustus meer bekendheid te geven.

OVER HET BOEK

Titel | Omzwervingen van een kampkind
Auteur | Roel Zuidema
ISBN | 978-94-6247-236-5
Prijs | € 29,50

NOOT VOOR DE REDACTIE

Auteur Roel Zuidema is beschikbaar voor interviews via 015-8877910 of info@booksupport.nl

 

MEER PERSBERICHTEN

Goudkoorts

PERSBERICHT | Goudkoorts

‘Goudkoorts’ gaat over een ondernemende jonge vrouw die al vanaf haar tienerjaren verwoede pogingen onderneemt